Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy

Schowaj/pokaż wstęp

Czas na danie główne inspirowane Spyro The Reignited Trilogy! W nawiązaniu do owieczek, które Spyro bezlitośnie traktuje swoim ognistym oddechem, postanowiłam przygotować jagnięcinę w cytrusowej marynacie. Podana zostanie ona w akompaniamencie pikantnych frytek w kolorach smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane z łagodzącym ogniste doznania sosem miętowym. Ostrzegam, że smak mięsa jagnięcego nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego kupcie sobie mniejszy kawałek, żeby poeksperymentować i zobaczyć, czy Wam podpasuje. 🙂

Nieco ognia i pyszne mięsko gotowe!

PIECZONA JAGNIĘCINA Z DWUKOLOROWYMI FRYTKAMI
Spyro Reignited Trilogy
goleń jagnięca w cytrusach i rozmarynie, pikantne frytki z batatów,
ziołowe frytki z fioletowych ziemniaków, sos miętowy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5h
CENA: 26 zł
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM: średnie
POTRZEBUJESZ
patelnia
nóż
miska
piekarnik
papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

JAGNIĘCINA
goleń jagnięca – 1 szt. (300g)
czosnek – 1 duży ząbek
sok z połowy cytryny
rozmaryn suszony – płaska łyżeczka
musztarda sarepska – 1 płaska łyżeczka
miód – 1 płaska łyżeczka
sól
pieprz
FRYTKI
batat – 1 szt. (400g)
ziemniaki fioletowe – 2 szt. (400g)
olej rzepakowy – kilka łyżek
chili – 1 łyżeczka
natka pietruszki, suszona – 1 łyżka
SOS MIĘTOWY
majonez – 2 łyżki
natka pietruszki, suszona – 1 łyżka
jogurt – 2 łyżki
mięta – garść
sok z cytryny – kilka kropel

PRZYGOTOWANIE

1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min)

Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz.

2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h)

Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, ponakłuwać w kilku miejscach. Obtoczyć w marynacie i zostać na kilka h w lodówce. Wyjąć z chłodziarki na 30 min przed obróbką cieplną.

3. OBSMAŻANIE MIĘSA (4 min)

Goleń wyjąć z marynaty i obsmażyć po jednej minucie z każdej strony (także po bokach) na bardzo mocnym ogniu na patelni.

4. PIECZENIE MIĘSA (1,5h)

Przełożyć do brytfanki, wlać resztę marynaty, dolać 50 ml wody i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 160 stopni. Piec do miękkości pod przykryciem przez 1,5h – polewać co jakiś czas powstałymi sokami z pieczenia, w razie potrzeby dolać nieco wody. Po upieczeniu wyciagnąć z piekarnika i pozwolić odpocząć przez 15 min przed podaniem.

5. FRYTKI Z BATATÓW (5 min)

Bataty obrać, obmyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube słupki. Obtoczyć w oleju rzepakowym, chili i soli.

6. FRYTKI Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW (15 min)

Ziemniaki obrać, obmyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wrzucić na 5 min do wrzącej wody z odrobiną soli. Wyciągnąć, odparować i pokroić w grube słupki. Obtoczyć w oleju rzepakowym, granulowanym czosnku, suszonej natce pietruszki i soli.

7. PIECZENIE FRYTEK (30 min)

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej dwa rodzaje frytek. Piec do miękkości i zarumienienia przez ok. 30 min w 160 stopniach (najlepiej dołożyć je do jagnięciny).

8. SOS MIĘTOWY (5 min)

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny, posiekaną mięte, pieprz i sól.

PODANIE

Jagnięcinę serwujemy na ciepło, z sosem i frytkami. Dzięki takiemu posiłkowi na pewno zbierzecie siły na pokonywanie kolejnych leveli!

 


Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, która jest wydawcą tytułu w Polsce.

Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.


* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

 

Scroll to top