Lody kokosowo-czekoladowe bez cukru w wersji wegańskiej

Lody kokosowo-czekoladowe bez cukru w wersji wegańskiej

Wiecie za co najbardziej kocham lody? Ja ich kremową konsystencję i to, jak cudownie rozpływają się w ustach. Sklepowe lody są oczywiście puszyste, ale często jest to zasługa nie napowietrzenia, zaś różnych dziwnych składników :/ Jak robić domowe lody, żeby były puszyste a nie zamarzały na kamień? Oczywiście warunkiem podstawowym jest dobre napowietrzenie masy, drugim jest jej skład – im bardziej tłusta, tym łatwiej osiągnąć kremowość. Ważna jest też temperatura składników – im zimniejsze, tym łatwiej jest to zrobić.

Przepis na lody zawiera kilka składników, ale w zasadzie możecie je zrobić tylko z dwóch składników – daktyli i tłustego mleczka kokosowego – będą równie słodkie i kremowe 🙂 Może Was też ponieść fantazja i przy pomocy swoich ulubionych produktów nadać inny smak lodom – kakao zamieni je w lody czekoladowe, masło orzechowe lub tahini w lody orzechowe, ziarenka wanilii w waniliowe, można też dodać trochę przyprawy piernikowej i cynamonu i zrobić lody piernikowe!

 

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wstaw mleczko kokosowe do lodówki.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę.Wystudź je.
  3. Schłodzone mleczko kokosowe ubijaj mikserem przez 3-4 minuty.
  4. Wrzuć do niego daktyle i tym razem blenduj przez 3-4 minuty.
  5. Pod koniec dodaj masło orzechowe lub awokado – blenduj jeszcze przez chwilę, dosyp płaską łyżeczkę kakao, ewentualnie szczyptę soli i wszystko zdblenduj na gładką masę.
  6. Przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przykryj pojemnik, żeby nie wpuścić do napowietrzonej masy powietrza z zamrażarki (możesz użyć folii aluminiowej).
  7. Po godzinie zajrzyj do lodów i przemieszaj je łyżką. Powtórz zabawę jeszcze ze 2-4 razy.
  8. Po około 6 godzinach lody powinny mieć już właściwą, zmrożoną konsystencję.
  9. Posyp je wiórkami i delektuj się na zdrowie 😊

Składniki (porcja dla dwóch osób)

  • 15 suszonych daktyli
  • puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
  • łyżka masła orzechowego lub ½ bardzo dojrzałego awokado
  • 1 plaska łyżeczka kakao
  • opcjonalnie szczypta soli
  • opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz