Owocowa sałatka z rukolą i figami w sosie malinowo-musztardowym

Owocowa sałatka z rukolą i figami w sosie malinowo-musztardowym

Macie ochotę na coś lekkiego, chrupiącego, owocowego? Sałatka, która rozpieści kubki smakowe swą owocową różnorodnością, a do tego wszystko polane zostało malinowo-musztardowym sosem zamiast klasycznego dressingu.

Całość uzupełnia gorzka rukola, aromatyczna, kremowa i słona gorgonzola oraz chrupiące, słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : )

Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu musztardowo-miodowego? Jeśli tak, to spróbujcie kombinacji maliny, miód i musztarda 😀 Myślę, że zakochacie się w niej tak, jak i ja 🙂 Jako sos do sałatek – po prostu obłędne połączenie!

Sos jest oczywiście tylko uzupełnieniem przedstawionego na zdjęciu kulinarnego szaleństwa – sałatki, która spokojnie może stanąć na podium, gdy ma się ochotę na jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Oddajcie się śmiało tej fuzji smaków i kolorów 🙂 Na zdrowie!

 

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie SAŁATKA

  1. Umyj rukolę i rozłóż ją na talerzach.
  2. Umyj figi, odkrój twarde ogonki. Figi pokrój je na ósemki. Rozłóż na rukoli.
  3. Umyj borówki, maliny i jeżyny i rozrzuć je na rukoli.
  4. Gorgonzolę pokrój w niedużą kostkę i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce.
  5. Posyp orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika.

Składniki SAŁATKA

  • 100 g rukoli
  • 250 g malin (w tym 1 garść do dresingu)
  • 4 figi (opcjonalnie)
  • 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika
  • garść jeżyn
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 100 g sera typu gorgonzola

Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY

  1. Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami.
  2. Zmiksuj miąższ ze szczyptą soli i pieprzu,  odrobiną miodu, musztardą i łyżką wody. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj jeszcze odrobinę wody.
  3. Następnie polej sosem sałatkę i chrup na zdrowie 🙂

Składniki SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY

  • 2-3 łyżki musu z malin
  • 1-2 łyżki wody mineralnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz