Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem. 

ciasto, sliwki, drozdzowe, drozdze, bernika, deser, kulinarny pamietnik
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła 
  • 4 jajka
  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek
kruszonka:
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła 


Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru i ok 2-3 łyżek ciepłego mleka. Zostawić aż się zrobi zaczyn, czyli drożdże zaczną się pienić. 
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zaczyn drożdży, cukier, jajka, cieple mleko i całość wymieszać albo łyżką drewnianą albo mikserem z hakiem do chleba. Następnie dodać miękkie masło pokrojone na kawałki i wyrobić ciasto ponownie. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, owinąć folią i zostawić na min 1 godz lub do podwójnego wyrośnięcia. Wyjąć i delikatnie zagnieść. 
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć, aż powstaną grudki. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki.
Formę (u mnie o wym. 23×34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno równo wyłożyć wyrośniętym ciastem. Na nie ułożyć śliwki miąższem do góry. Wierzch posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.  Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. 

ciasto, sliwki, drozdzowe, drozdze, bernika, deser, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger