Aglio e olio

Drukuj
14.11.2018   Magda

Mój mąż powiedziałby, że dla niego jest to makaron z wodą spod makaronu, a ja powiem, że jest to makaron o maksymalnym natężeniu smakowym, z niewielką ilością dodatków, które czynią magię w tym daniu. Jest to też pomysł na mega głód, który najlepiej zaspokoić jak najszybciej. Przygotowanie zajmie około 10 minut, a prostota wykonania przekona nawet początkujących kucharzy. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu linguini lub spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 1 mała papryczka chili
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Zanim odcedzimy makaron, odlewamy pół szklanki wody spod makaronu. Po odcedzeniu nie przelewamy i trzymamy w cieple.

 

Na patelnie wlewamy oliwę i na jeszcze zimną dajemy ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Do tego dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili – ja usunęłam nasionka, aby nie było za ostre, ale to zależy od upodobań. Włączamy ogień pod patelnią i wszystko smażymy od czasu do czasu mieszając, aż czosnek delikatnie się zezłoci.

 

Następnie na patelnię dodajemy makaron, masło oraz tyle wody spod makaronu. aby dodany makaron był mokry, ale nie ociekający wodą. Do tego dodajemy natkę pietruszki, skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i połowę przygotowanego parmezanu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia.

 

Danie podajemy od razu gorące. Na wierzchu posypujemy pozostałym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.