Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Babka advocatowa(z ajerkoniakiem)

Ajerkoniak to ostatnio modny temat w moim domu. Bardzo smaczny i o charakterystycznym smaku trunek przypadł mi nie dawno do gustu. Jak się okazało dosyć dobrze nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Moim zdaniem nadaje pysznego, żółtego  koloru oraz wyraźnie wzmacnia smak danej potrawy. Tu chciałam bym wam przypomnieć inny, ale równie pyszny przepis na wykorzystanie ajerkoniaku czyli mój przepis na niezmiennie wyjątkowy Sernik z ajerkoniakiem.
Wracając jednak do babki z advocatem jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, gdyż  jest to inna forma ciasta ucieranego. Nie ma przy tym zabawy w rozdzielanie białka od żółtka. Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Co ciekawe dodatek ajerkoniaku wzmacnia smak innych dodatków, a zarazem nie dominuje w cieście. Moim zdaniem babka z advocatem na pewno znajdzie miejsce na waszym stole podczas nadchodzących świat. Polecam!
Składniki:
250 g maki pszennej
150 g cukru
150 g masła
125 ml advocatu(ajerkoniaku)
100 g białej czekolady
4 g proszku do pieczenia
4 jajka

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy wolnym strumieniem ajerkoniak. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
advocat, ajerkoniak, babka z advocatem
advocat, ajerkoniak, babka z advocatem
asvocat, ajerkoniak, babka z advocatem
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-ajerkoniakiem-i-krowkami

Komentarze

Popularne posty

Drukuj