poniedziałek, 12 listopada 2018

CYTRYNOWY SERNIK

Sernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :)





SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM
SER:

0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
12,5 dag roztopionego masła lub margaryny

KREM 1:

1,5 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
0,5 opakowania cytrynowej galaretki
10 dag miękkiego masła
sok z połowy cytryny

KREM 2:

400 g serka homogenizowanego naturalnego
400 g jogurtu naturalnego
6 łyżek pudru
galaretka pomarańczowa
łyżeczka żelatyny

DEKORACJA:

Pokruszony biszkopt, ułożone biszkopty lub po prostu starta czekolada.


WYKONANIE:
SER:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy na 150 st.C ustawienie termoobieg lub 170 st.C góra dół.

Wszystkie składniki na ser przekładamy do miski i mieszamy rózgą do jajek lub miksujemy krótko mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

KREM 1:

Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy i wsypujemy połowę galaretki, dobrze mieszamy. 
Odstawiamy na parę minut,  dodajemy po kawałku masła i miksujemy.  Gdy krem jest gładki wylewamy na ser. Rozsmarowujemy i chowamy do lodówki, aż całkiem wystygnie.

KREM 2:

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą w celu szybkiego schłodzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali.
Serek homogenizowany, jogurt naturalny i cukier puder miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, żelatynę mieszamy z niewielką ilością masy, mieszamy i wlewamy. Chwilkę miksujemy i chowamy do lodówki. Gdy trochę zgęstnieje wylewamy na masę 1. 


Wyrównujemy i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Jeśli użyjemy biszkoptów trzeba je nasączyć np. herbatą.
Ciasto chowamy na noc do lodówki. Smacznego :)

MAŁA RADA:

Na dużą blachę np. 25/40 cm trzeba podwoić składniki.  






6 komentarzy:

  1. bardzo fajny! lubię cytrynowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki i cytrynowy smak :) Bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek takiego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik z cytrynowymi kremami smakuje wyjątkowo. Polecam 😉

      Usuń
  3. Taki sernik to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń