Klasyczny klasyk, czyli sałatkę jarzynową bez której kiedyś żadna rodzinna biesiada nie mogła się odbyć na pewno każdy zna. Ale czy próbowaliście sałatki jarzynowej z serem żółtym?! A w dodatku podanej nie na półmisku, ale na talerzu uformowanej na kształt egzotycznej bezludnej wyspy?! Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie – nie będziecie żałować: sałatka jest pyszna, a swoim wyglądem dodaje uroku nawet skromnie zastawionemu stołowi. Polecam 🙂
Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Pieczarki na łące” , sałatkę z pieczarkami, sałatka z brukselką, sałatka z brokuła, sałatka porowa z ananasem.
Składniki:
- 4 sztuki (500 g) marchewki
- 1 duża (150 g) pietruszka
- 2 średnie (350 g) ziemniaki
- 1/2 małej cebuli
- 3 ogórki korniszony według tego przepisu
- 100 g dobrego wegańskiego sera żółtego (ja lubię VioLife o smaku mozarelli)
- 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy – ja używam sarepskiej (lub do smaku)
- 4-5 łyżek majonezu (polecam taki domowy np. z aquafaby)
- sól (może być czarna dodająca “jajecznego” posmaku – jeśli ktoś lubi)
- pieprz do smaku
Do dekoracji:
- majonez
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- natka pietruszki
- oliwki czarne
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, żeby nie rozpadły się.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, a ser żółty ucieramy na średnich oczkach tarki.
Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.
Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, cebulę, ser żółty, musztardę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W kolejnym kroku przygotowania „Bezludnej Wyspy” potrzebujemy głębokiego półmiska, żeby uformować “wyspę” 🙂 Spód półmiska wykładamy folią spożywczą tak, żeby wystawała na zewnątrz naczynia – później będzie nam łatwiej przełożyć zawartość na talerz zachowując półkulisty kształt.
Sałatkę jarzynową przekładamy na półmisek dosyć mocno dociskając, żeby zawartość była ciasno upakowana. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – ja zwykle zostawiam ją na noc.
Gdy sałatka jest dobrze schłodzona przystępujemy do jej dekorowania. W pierwszym kroku półmisek z sałatką przykrywamy talerzem, na którym chcemy ją serwować i odwracamy naczynie do góry dnem. Folię spożywczą usuwamy.
Następnie, majonezem smarujemy powierzchnię naszej wyspy i układamy ziarna kukurydzy konserwowej tak, aby zakryły majonez.
Na patyczki do szaszłyków nakładamy czarne oliwki, a na ich czubek natkę pietruszki – i oto imitacje palm mamy gotowe 😀 Wtykamy je w naszą sałatkę jarzynową, pokrojoną natkę pietruszki posypyjemy wokół sałatki i „Bezludna wyspa” gotowa 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3