Bezludna wyspa – sałatka jarzynowa z serem żółtym

Klasyczny klasyk, czyli sałatkę jarzynową bez której kiedyś żadna rodzinna biesiada nie mogła się odbyć na pewno każdy zna. Ale czy próbowaliście sałatki jarzynowej z serem żółtym?! A w dodatku podanej nie na półmisku, ale na talerzu uformowanej na kształt egzotycznej bezludnej wyspy?! Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie – nie będziecie żałować: sałatka jest pyszna, a swoim wyglądem dodaje uroku nawet skromnie zastawionemu stołowi. Polecam 🙂

Sałatka jarzynowa "Bezludna Wyspa"

Sałatka jarzynowa "Bezludna Wyspa"Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Pieczarki na łące” , sałatkę z pieczarkami, sałatka z brukselką, sałatka z brokuła, sałatka porowa z ananasem.

Składniki:
  • 4 sztuki (500 g) marchewki
  • 1 duża (150 g) pietruszka
  • 2 średnie (350 g) ziemniaki
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 ogórki korniszony według tego przepisu
  • 100 g dobrego wegańskiego sera żółtego (ja lubię VioLife o smaku mozarelli)
  • 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy – ja używam sarepskiej (lub do smaku)
  • 4-5 łyżek majonezu (polecam taki domowy np. z aquafaby)
  • sól (może być czarna dodająca “jajecznego” posmaku – jeśli ktoś lubi)
  • pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • majonez
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki
  • oliwki czarne
  • patyczki do szaszłyków
Wykonanie:

Umyte ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, żeby nie rozpadły się.

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, a ser żółty ucieramy na średnich oczkach tarki.

Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Do większego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa, cebulę, ser żółty, musztardę i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W kolejnym kroku przygotowania „Bezludnej Wyspy” potrzebujemy głębokiego półmiska, żeby uformować “wyspę” 🙂 Spód półmiska wykładamy folią spożywczą tak, żeby wystawała na zewnątrz naczynia – później będzie nam łatwiej przełożyć zawartość na talerz zachowując półkulisty kształt.

Sałatkę jarzynową przekładamy na półmisek dosyć mocno dociskając, żeby zawartość była ciasno upakowana. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki – ja zwykle zostawiam ją na noc.

Gdy sałatka jest dobrze schłodzona przystępujemy do jej dekorowania. W pierwszym kroku półmisek z sałatką przykrywamy talerzem, na którym chcemy ją serwować i odwracamy naczynie do góry dnem. Folię spożywczą usuwamy.

Sałatka jarzynowa "Bezludna Wyspa"

Następnie, majonezem smarujemy powierzchnię naszej wyspy i układamy ziarna kukurydzy konserwowej tak, aby zakryły majonez.

Na patyczki do szaszłyków nakładamy czarne oliwki, a na ich czubek natkę pietruszki – i oto imitacje palm mamy gotowe 😀 Wtykamy je w naszą sałatkę jarzynową, pokrojoną natkę pietruszki posypyjemy wokół sałatki i „Bezludna wyspa” gotowa 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *