poniedziałek, 12 listopada 2018

Makaron po tajsku z masłem orzechowym i tofu

Cenię sobie prostotę i szybkość przygotowania posiłków, a także wyraziste smaki. Taka jest kuchnia tajska, którą zainspirowałam się do tego dania. Ten przepis możesz zrobić w mniej niż 30 minut, a do tego poczuć się jak w orientalnej restauracji. Bardzo łatwo go zweganizować. Ja użyłam do sosu miodu, ale wystarczy zastąpić go syropem klonowym. W dodatku danie jest bez glutenu i bez laktozy, a tofu, które dla niektórych jest bez wyrazu, nabiera tutaj smaku. Jestem pewna, że ten makaron zagości w Twoim menu na stałe!


Składniki na 2 porcje:
100g makaronu z fasoli mung lub makaronu ryżowego
1 większa marchewka
1 czerwona papryka
1 kostka tofu (180g)
1/3 czerwonej papryczki chili
1 łyżka oleju sezamowego
Sos:
3 łyżki sosu sojowego (u mnie ciemny)*
2cm kawałek świeżego imbiru (1,5 łyżeczki startego)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła orzechowego gładkiego (bez dodatku soli i cukru)
Sok wyciśnięty z 1/2 limonki
2 łyżki miodu lub syropu klonowego**
Do posypania:
Posiekany szczypiorek lub świeża kolendra ok. 2 łyżki
Garść posiekanych orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych

*w wersji bezglutenowej użyj odpowiedniego sosu sojowego
** w wersji wegańskiej użyj syropu klonowego

Przygotowanie:
  1. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Sos: imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, czosnek obrać i posiekać. Dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
  3. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Dodać marchewkę i smażyć na pół miękko około 3 minuty. W tym czasie pokroić w kostkę tofu, a paprykę na paski (przekroiłam je jeszcze na pół). Papryczkę chili pozbawić pestek i drobno pokroić. Dodać na patelnię do marchewki. Smażyć chwilę do miękkości marchewki i ze złocenia tofu. Na koniec dodać makaron oraz sos. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
  4. Wyłożyć na talerze. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem/kolendrą i posiekanymi orzechami.
Rada: w wersji mięsnej kurczaka możesz zastąpić piersią z kurczaka

Smacznego,
Anulla

4 komentarze:

  1. Masło orzechowe świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie masła orzechowego w wytrawnych daniach :) Pyszna opcja!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego dania jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są totalnie nasze smaki :D Zjadłybyśmy z ogromną chęcią takie azjatyckie danie :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)