Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim

To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy.

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą

tarta-z-karmelizowana-cebula

 

Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się ją szybko i prosto, to zaczynamy.

Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą

  • 1 ciasto francuskie
  • 10 dkg fety
  • 5 cebul czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • pieprz świeżo mielony

 

Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy cebulę i czosnek i dusimy. Cebula i czosnek mają się dusić przez około 10 minut, potem dodajemy ocet i wino, mieszamy i nadal dusimy. Jeśli płyn nam za szybko odparowuje możemy dodać trochę wody ( tak maks 1/2 szklanki ). Po okołu 8-10 minutach, próbujemy czy cebula jest miękka i dodajemy cukier, mieszamy i próbujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe.

A teraz tarta:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C, na blachę wykładamy papier do pieczenia a na niego ciasto. Na cieście rozkładamy równomiernie naszą cebulę, posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

tarta-na-ciescie-francuskim

Tartę możemy podać i na ciepło i na zimno.

 

I gotowe :)