Kurczak w miodowo-musztardowym sosie

Kurczak w miodowo-musztardowym sosie Dziś polecam Wam pyszną propozycję na obiad. Kurczak duszony w miodowo-musztardowym sosie. Przygotowany w tej sposób kurczak wychodzi naprawdę soczysty i pyszny. Ja najczęściej podaję go z zestawem różnych surówek. Polecam w szczególności surówkę z czerwonej kapusty lub prostą surówkę z  marchewki. Spróbujcie.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (lub np. pałki, nóżki itd)
  • 1 mała cebula
  • 0,5 l bulionu
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar
  • 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej)
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy z obu stron nasze kawałki kurczaka. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Wkładamy nasze podsmażone mięso i całość podlewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dodajemy zioła prowansalskie i sok z cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy musztardę (lekko mieszamy).

Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Co jakiś czas polewam mięso z góry powstałym sosem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, chwilę dusimy).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz