Na dobry początek

Sakiewki z mięsem mielonym i pesto

Wymyśliłyśmy to danie jeszcze na początku istnienia naszego bloga. Nawet je przygotowałyśmy. Niestety nie sprostało naszych oczekiwań, ze względu na rodzaj mięsa i serka. Dlatego postanowiłyśmy je udoskonalić i dopiero wtedy pochwalić się efektami. Trochę to trwało, ale w końcu przepis doczekał się premiery. Enjoy! 😀

Składniki na 18szt.:

  • ciasto francuskie 1opak. (375 g)
  • 150 g mięsa mielonego z szynki/łopatki wieprzowej
  • 150 g serka śmietankowego typu Almette
  • jajko
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki gotowego lub świeżego pesto zielonego 
    • Składniki na kilka łyżeczek
        • 40-50 ml oliwy extra virgin
        • duża garść listków bazylii
        • garść obranych pistacji
        • łyżka startego parmezanu
        • 1 ząbek czosnku
        • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Rozwijamy ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (z reguły papier w zestawie). Dzielimy placek na 18 kwadratów. Na każdym z nich rozsmarowujemy serek połączony z pesto (wystarczy zmiksować/ zblendować wszystkie składniki).
  • Następnie dajemy na wierzch kulkę mięsa, po jego uprzednim wymieszaniu z jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz większą częścią natki pietruszki (reszta przyda się do posypania gotowych sakiewek).
  • Zlepiamy rogi kwadratów, tak aby spotkały się w środku i zamknęły farsz.
  • Sakiewki pieczemy w temp. 180-200 stopni przez 20-25 min. 

Cieszymy się każdym kęsem. 😉 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *