Wymyśliłyśmy to danie jeszcze na początku istnienia naszego bloga. Nawet je przygotowałyśmy. Niestety nie sprostało naszych oczekiwań, ze względu na rodzaj mięsa i serka. Dlatego postanowiłyśmy je udoskonalić i dopiero wtedy pochwalić się efektami. Trochę to trwało, ale w końcu przepis doczekał się premiery. Enjoy! 😀
Składniki na 18szt.:
- ciasto francuskie 1opak. (375 g)
- 150 g mięsa mielonego z szynki/łopatki wieprzowej
- 150 g serka śmietankowego typu Almette
- jajko
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżeczki gotowego lub świeżego pesto zielonego
- Składniki na kilka łyżeczek
-
- 40-50 ml oliwy extra virgin
- duża garść listków bazylii
- garść obranych pistacji
- łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
-
- Składniki na kilka łyżeczek
Sposób przygotowania:
- Rozwijamy ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (z reguły papier w zestawie). Dzielimy placek na 18 kwadratów. Na każdym z nich rozsmarowujemy serek połączony z pesto (wystarczy zmiksować/ zblendować wszystkie składniki).
- Następnie dajemy na wierzch kulkę mięsa, po jego uprzednim wymieszaniu z jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz większą częścią natki pietruszki (reszta przyda się do posypania gotowych sakiewek).
- Zlepiamy rogi kwadratów, tak aby spotkały się w środku i zamknęły farsz.
- Sakiewki pieczemy w temp. 180-200 stopni przez 20-25 min.
Cieszymy się każdym kęsem. 😉