Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką

Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj.

Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska.

 

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty (lub ciut więcej)
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • około 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 15 minut.

Następnie do naszej czerwonej kapusty dodajemy starte (obrane) marchewki, drobno posiekany szczypiorek (cały pęczek) i majonez (najpierw mniejszą ilość). Całość doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy majonezy i/lub doprawiamy.

Surówkę najlepiej włożyć jeszcze na parę minut do lodówki, aby wszystkie smaki przeszły.

Podajemy do obiadu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz