Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Ciasta i desery

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

10 minut + 40 minut pieczenie

Wilgotne, słodkie ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Myślisz: Mmm pyszności! Teraz wyobraź sobie, że krem to słodki, kremowy twarożek, który perfekcyjnie wypełnia tak cieplutko pachnące ciasto. Bo umówmy się, że ciasto marchewkowe brzmi jak ciepły domek 🙂 .

Nie mogłam się zdecydować pomiędzy babeczkami a ciastem marchewkowym – wybrałam ciasto. Dynia czy marchewka? Wygrała marchewka! A kiedy mówię marchewka, mam na myśli dużo marchewek. Ponieważ, wierz lub nie, w środku są dwie pełne szklanki rozdrobnionej świeżej marchewki! Królik Bugs byłby taki dumny.

Ciasto pachnące korzennymi przyprawami zawsze wprowadza w przedświąteczny nastrój. Mam już w głowie prezenty a Ty? Chyba nie mogę doczekać się, kiedy spadnie pierwszy śnieg.

Ale wracając do ciasta, zapomniałam dodać, że to bardzo łatwy i szybki przepis (jak wszystkie na tym blogu 🙂 ) . Staram się, aby przepisy, którymi się z Tobą dzielę były jak najmniej skomplikowane, przystępne dla każdego i dziecinnie proste 😉 .

Doskonałe ciasto do kawy! Chętnie zjadłabym całe sama, co niestety się nie udało. Kawałki marchewkowego ciasta błyskawicznie zniknęły mi sprzed nosa. Właśnie odkryłam, że w naszym domu jest większy łasuch ode mnie 🙂 .

 

A jeśli lubisz ciasta w klimacie świąt to poszukaj tutaj:

Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą

Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą

Ciasteczka korzenne z karmelem

 

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Słodkie Gotowanie

Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym

Ilość porcji: forma 20 x 30 cm

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenie

Składniki

CIASTO:

  • 300 g białego cukru
  • 100 g oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 280 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki goździków w proszku (lub rozgniecionych w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g marchewki (ok. 3-4 sztuki)

KREM:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru (lub więcej jeśli uznasz, że za mało słodkie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół.
  2. W dużej misce wymieszaj cukier z olejem za pomocą miksera. Dodaj jajka i nadal mieszaj przez ok. 2-3 minuty.
  3. Dodaj suche składniki i wymieszaj do momentu połączenia.
  4. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na wiórki. Dodaj do masy i wymieszaj.
  5. Foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm lub trochę większą, wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
  7. Po wyłączeniu, ciasto niech zostanie w nagrzanym piekarniku jeszcze przez 5 minut. Następnie delikatnie uchyl i pozostaw na kilka minut.
  8. Na ostudzone ciasto wyłóż krem serowy.
  9. Jeśli na opakowaniu twojego sera jest informacja, że nie wymaga dodatku masła, to możesz go pominąć i wymieszać tylko z cukrem pudrem. Jeśli nie ma takiej informacji, bo nie jest to twaróg śmietankowy i do tego lekko się kruszy - dodaj masło - 50g.
  10. Wymieszaj twaróg z miękkim masłem za pomocą miksera (pomiń jeśli masz twaróg śmietankowy).
  11. Następnie dodaj przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie używasz masła ubij twaróg z cukrem pudrem aż masa się połączy.
  12. Przekrój wystudzone ciasto na pół. Do środka ciasta wyłóż 3/4 masy, przykryj ciastem i wyłóż na nie pozostałą 1/4 masy. Trzymaj w lodówce.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *