Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kokosowa kostka z karmelizowanym słonecznikiem

Obecnie co da się zobaczyć modne są wszelakie kostki. Mamy przecież kostkę kawową, czekoladową  czy owocową. Każde z tych wypieków charakteryzuje się tym, iż posiada swój niezwykły smak i aromat oraz łatwość przygotowania. Moim zdaniem takie kostki to świetny dodatek do popołudniowej kawy.
Dziś mam dla was równie pyszną co mało popularną kostkę z dodatkiem kokosa i słonecznika. Dodam, iż są to moje ulubione połączenia. Kokos i słonecznik są to bakalie bez których nie mogę się obejść i zawsze mam je pod ręką. Szczególnie jednak zwracam waszą uwagę na słonecznik. Jest on bowiem ekologiczny. Odkryłam niedawno, iż nasze dobrze znane Polskie Młyny mają w swojej ofercie, takie właśnie zdrowe bakalie, jak słonecznik.  Co ciekawe mogę wam powiedzieć, iż jest różnica w smaku pomiędzy tym ekologicznym i tym tradycyjnym. 
Wracając jednak do ciasta - Kokosowa kostka z karmelizowanym słonecznikiem okazała się nie małym sukcesem w domu. Wypiek zniknął w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
200 g mąki pszennej
120 ml oleju rzepakowego
120 g cukru
30 g kakao
30 ml śmietany 12%
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem kokosowy
500 g serka mascarpone
180 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
karmelizowany słonecznik
200 g nasion słonecznika Bio Polskie Młyny
100 g cukru
50 ml wody
30 g masła
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy z cukrem do momentu spienienia. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy wolnym strumieniem olej. Miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem kokosowy: Mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Karmelizowany słonecznik: Wodę, masło i cukier zagotowujemy. Dodajemy łuskany słonecznik Bio. Mieszamy do momentu ponownego zagotowania. Studzimy. Patelnie teflonową dobrze nagrzewamy. Umieszczamy na nim słonecznik i prażymy do momentu przyrumienienia(koło 10 minut). Studzimy.
Na wystudzonym cieście układamy połowę karmelizowanego słonecznika, następnie krem kokosowy. Pozostałym słonecznikiem dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy 30 minut.
słonecznik, kokos, kostka kokoswa, ciasto
słonecznik, kokos, kostka kokosowa, ciasto
słonecznik, kokos, kostka kokoswa, ciasto
słoneczniki, kokos, kostka kokosowa, ciasto
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj