Jeżeli uwielbiacie ciasta czekoladowe, to bez wątpienia pokochacie to ciasto! Pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne brownie to ciasto, które na pewno zostanie na długo w waszej pamięci! 🙂 Bez wątpienia mój numer 1 w kategorii ciast czekoladowych. 🙂
Składniki i przepis na wilgotne brownie z polewą czekoladową:
- 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
- 150g masła
- 200g cukru
- 3 łyżki kakao
- 150g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 6 jajek
- 40ml rumu lub whisky
Masło, mleko, whisky oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy.
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy przez około 12-15 minut. (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.) Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Następnie przesiewamy mąkę wraz z kakao w dwóch porcjach. Za każdym razem mieszamy delikatnie w taki sposób, by masa nie straciła napowietrzenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
- 200g śmietanki 30%
- 150g gorzkiej czekoladyPołamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto i czekamy, aż polewa wystygnie i stężeje. Następnie ścieramy na tarce pół tabliczki gorzkiej czekolady. Ciasto przechowujemy koniecznie w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂
A co z mlekiem?
Mleko podgrzewamy wraz z masłem, whisky oraz czekoladą.