Wilgotne brownie z polewą czekoladową
Ciasta Czekoladowe

Wilgotne brownie z polewą czekoladową

Jeżeli uwielbiacie ciasta czekoladowe, to bez wątpienia pokochacie to ciasto! Pyszne, mocno czekoladowe, wilgotne brownie to ciasto, które na pewno zostanie na długo w waszej pamięci! 🙂 Bez wątpienia mój numer 1 w kategorii ciast czekoladowych. 🙂

Składniki i przepis na wilgotne brownie z polewą czekoladową:

  • 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
  • 150g masła
  • 200g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150g mąki pszennej
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 40ml rumu lub whisky


Masło, mleko, whisky oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, studzimy.
Jajka wraz z cukrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy przez około 12-15 minut. (w dobrym brownie podstawą są bardzo mocno napowietrzone jajka, ponieważ nie dodajemy ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.) Do ubitych jajek dodajemy jeszcze lekko ciepłą masę czekoladową, najlepiej w dwóch porcjach i delikatnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Następnie przesiewamy mąkę wraz z kakao w dwóch porcjach. Za każdym razem mieszamy delikatnie w taki sposób, by masa nie straciła napowietrzenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka.

Wilgotne brownie z polewą czekoladową

Polewa czekoladowa:

  • 200g śmietanki 30%
  • 150g gorzkiej czekoladyPołamaną czekoladę wraz z śmietaną kremówką umieszczamy w kąpieli wodnej i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto i czekamy, aż polewa wystygnie i stężeje. Następnie ścieramy na tarce pół tabliczki gorzkiej czekolady. Ciasto przechowujemy koniecznie w temperaturze pokojowej. Smacznego! 🙂

Wilgotne brownie z polewą czekoladową

Wilgotne brownie z polewą czekoladową

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *