Żółty kurczak pieczony

Soczyste uda z kurczaka pieczone z dodatkiem plastrów cytryny, czosnku, przypraw i kurkumy polane masłem. Podaję z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami oraz warzywami, surówką lub mizerią.

SKŁADNIKI:

  • 12 kawałków ud z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku z łupinką
  • 1 wyszorowana cytryna
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ostra i słodka, lubczyk, kurkuma
  • olej i łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Kawałki kurczaka myję, układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam równomiernie olejem i nacieram przyprawami. Układam między mięso nieobrane ząbki czosnku oraz plastry cytryny.

Nakładam łyżkę masła.

Mięso piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem.

Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO ! 😍

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *