Soczyste uda z kurczaka pieczone z dodatkiem plastrów cytryny, czosnku, przypraw i kurkumy polane masłem. Podaję z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami oraz warzywami, surówką lub mizerią.
SKŁADNIKI:
- 12 kawałków ud z kurczaka
- 4 ząbki czosnku z łupinką
- 1 wyszorowana cytryna
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona, ostra i słodka, lubczyk, kurkuma
- olej i łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki kurczaka myję, układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam równomiernie olejem i nacieram przyprawami. Układam między mięso nieobrane ząbki czosnku oraz plastry cytryny.
Nakładam łyżkę masła.
Mięso piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny. W międzyczasie dwa razy przewracam mięso i polewam powstałym sosem.
Podaję gorące z dodatkami. SMACZNEGO ! 😍