Ryba po cygańsku


Ryba po cygańsku

Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..)

przyprawa do ryby (lub sól i pieprz)

1 cebula

1 czerwona papryka

olej do smażenia

  • Ciasto naleśnikowe:

1 jajko

3/4 szklanki mleka

1/3 szklanki wody

1 – 1,5 szklanki mąki

szczypta soli

  • Zalewa:

3/4 szklanki wody

3/4 szklanki oleju

3 łyżki octu

2 łyżki koncentratu

4 łyżki pikantnego ketchupu

1/4 szklanki cukru

2 ziele angielskie

2 liście laurowe

 

 

*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron ***

*** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki ***

*** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Cebulę i paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilę na patelni ***

*** Na patelnie dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Na dnie miski układamy połowę smażonej ryby ***

*** Rybę zalewamy połową zalewy. Układamy resztę ryby i zalewamy pozostałą zalewą ***

*** Całość odstawiamy do lodówki na 2 dni. Podajemy na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM  PRZEPIS TUTAJ

KOMENTARZE