Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty?

Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty?

Święta już tuż tuż. Wydawałoby się, że mamy jeszcze tyle czasu, ale wiem z doświadczenia, że biegnie on jak szalony (zwłaszcza przy małych dzieciach). I to właśnie z myślą o nich wolę zaplanować wszystko wcześniej. Nie tylko świąteczne wypieki, które naprawdę warto przećwiczyć wcześniej (ja zawsze wymyślam jakiś nowy przepis, nowe ciasto), ale też też i całe zakupy. Ja bardzo nie lubię odkładać zakupów na ostatnią chwilę, tym bardziej, że przed Bożym Narodzeniem jest tyle wydatków. Nie zapominajmy też o Świętym Mikołaju, który 6 grudnia wkłada maluchom prezenty pod poduszkę 😉 To już tuż tuż. Jak pomóc „Mikołajowi” 😉 w doborze prezentów? Co zrobić’, były wspaniałe, jednocześnie nie nadwyrężając portfela. Oszczędności w okresie przedświątecznym są niezwykle ważne. Ja ostatnio korzystam z platformy zakupowej Shumee.pl , gdzie wszystko jest w jednym miejscu:

  • zabawki i artykuły dla dzieci.
  • artykuły spożywcze
  • artykuły do wyposażenia domu,
  • kosmetyki,
  • najróżniejsze produkty dla kobiet i mężczyzn,
  • biżuteria, zegarki,
  • elektronika,
  • książki,
  • gry
  • i wiele wiele więcej.

Dodatkowo zakupy na Shumee.pl więżą się z dużymi oszczędnościami. Dlaczego? Co można zyskać?

Bardzo wiele! Wystarczy skorzystać z promocji Poleć Rabat, Zyskaj Rabat i odbierz zniżkę 20 zł w prezencie od Masterpass. I co najważniejsze! Tu rabaty się sumują.

Jak to działa?

Co bardzo ciekawe każdy klient Shumee może korzystać z promocji wielokrotnie w czasie jej trwania. Obniżenie kwoty o 20 zł przy wyborze płatności Masterpass™ zyskacie już przy kwocie 50 zł. Nie mając karty też można skorzystać z promocji. Warunkiem skorzystania z promocji jest posiadanie portfela Masterpass™ i podanie tam numeru swojej karty płatniczej lub kredytowej. Portfel Masterpass™ możesz utworzyć w każdej chwili. Aktywuj portfel Masterpass™.

Ja w tym roku zaplanowałam spore zakupy na Shumee. W koszyku już mam zabawki dla maluchów 🙂 i produkty do pieczenia – filiżanki na muffinki, wałek do ciasta i najróżniejsze blaszki. W końcu wypieków będzie naprawdę sporo. A jeśli chodzi o wypieki, to… czas na przepis na pyszne drożdżowe pierniczki.

*zdjęcie przykładowe, zostanie podmienione po upieczeniu nowej partii pierniczków (znikają zbyt szybko).

Przepis sprawdzony (dostałam od znajomej). Pierniczki wychodzą puszyste, miękkie.

 

Składniki:

  • 220g mąki pszennej + około 1 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta  (użyłam mąki typ 500)
  • 25g świeżych drożdży
  • 100g mąki żytniej (użyłam mąki typ 720)
  • 100 g miodu wielokwiatowego lub innego w miarę łagodnego
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 duże jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 70 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • dodatkowo: polecam lekko polukrować pierniczki po upieczeniu (wystarczy cukier puder i cytryna)

Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzewamy miód z masłem (aż do rozpuszczenia się masła). Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przesiewamy 220 g mąki pszennej, mąkę żytną i dodajemy cukier puder. Następnie wsypujemy przyprawę do piernika, sodę, ciemne kakao i wszystko mieszamy drewnianą łyżką.

Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru, ciepłe mleko. Rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.

Do naszej mieszanki mąk z przyprawami wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczony miód z masłem (przestudzony) i nasze drożdże (powinny ładnie „ruszyć” w szklance).

Zaczynamy wyrabiać ciasto (można, to zrobić za pomocą miksera, ja robię ręcznie). Podczas wyrabiania dosypujemy naszą dodatkową szklankę mąki pszennej (nie musicie jej całej zużyć). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzić od ręki (choć będzie nadal lekko lepkie).

Wyrobione ciasto (powinno się z niego łatwo utworzyć kulę) wykładamy na podsypany mąką blat/stolnicę/matę.

Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na placek grubości około 7mm (max 1 cm, ale lepiej cieńszy) i wycinamy kółka (mogą być też np. serduszka, ale nie stosujemy tu zbyt wymyślnych kształtów).

Wycięte pierniczki układamy w odstępach (2 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli bardzo się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się „napuszą”).

Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około 9-12 minut (należy je obserwować, warto pierwszą partię zrobić mniejszą by wyłapać idealny czas dla waszego piekarnika).

Upieczone pierniczki należy wystudzić i dopiero wówczas można je dekorować lukrem.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz