Dania z drobiem/ Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami
3.5/5 - (166 )

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami można nazwać daniem dla leniwych. Wystarczy, że nadziejemy mięso, wkładamy do piekarnika i nic nas więcej nie obchodzi. Pierś pieczona w ten sposób jest bardzo soczysta, a także miękka i delikatna. Pomidory suszone nadają mięsu z kurczaka wyrazistości, a zioła doskonale współgrają z mozzarellą. Wszystko tworzy przepyszną całość. Przygotujcie takie danie na obiad, podajcie je z ziemniaczkami, gwarantuję, że każdy będzie się zajadał. Jeżeli Wam posmakuje, przygotuję na pewno kilka innych wersji, z użyciem nieco innych składników 🙂 Smacznego!


Zobacz też:

Przepisy na pierś z kurczaka

Karkówka z pieczarkami

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do podania

Przepis

1

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Każdą z nich nacinamy pod skosem, aby utworzyć na całości piersi kieszonki. Od każdego nacięcia zostawiamy odstęp około 0,5 - 1cm.

2

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w paski. Piersi z kurczaka oprószamy z obu stron bazylią, solą oraz pieprzem.

3

Do kieszonek wkładamy kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego.

4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, aby ser się przyrumienił i pieczemy kolejne 15 minut. Łączny czas pieczenia to 30 minut.

5

Podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.

Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidoramiPierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidoramiPierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidoramiPierś kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami

  
    

Może ci się spodobać

10 komentarzy

  • Reply
    kkc
    04/04/2023 at 09:08

    czy masz pomysł na jakiś sos do tego dania?

    • Reply
      Kasia Zawada
      18/04/2023 at 14:23

      Zrobiłabym lekką sałatkę grecką 🙂

  • Reply
    Iwona
    17/12/2020 at 14:09

    Świetny pomysł i jak mało czasochłonny! Jest też inspiracją do zastosowania różnych farszów, wedle upodobań. Super 👌

  • Reply
    Ewa
    25/10/2020 at 18:29

    Robiłam wczoraj na obiad Wyszło pycha! Mój facet zachwycony i nie wierzył że zrobienie tego dania (bez czasu pieczenia ) zajęło mi 5 minut 😜

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      26/10/2020 at 16:30

      Dziękuję za opinię 🙂 Cieszę się, że smakowało! Na zdrowie 😉

  • Reply
    Kuchnia po mojemu
    21/09/2020 at 07:41

    Mega prosto. Mega smacznie. Muszę wypróbować.

  • Reply
    Karolina
    18/07/2019 at 22:14

    Czy mozarelli użyłaś takiej w kulce ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/07/2019 at 16:42

      Tak, jak widać, pokroiłam ją w plastry 🙂

  • Reply
    ANITA
    14/07/2019 at 15:07

    CZY NACZYNIE MA BYC PRZYKRYTE.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      14/07/2019 at 19:17

      Nie

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top