wtorek, 6 listopada 2018

CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ


Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów, np. słynnego Mont Blanc. W wersji słodkiej słynnym świątecznym przysmakiem są również „marrons glacés” (dosłownie „mrożone kasztany”) czyli lukrowane kasztany kandyzowane.

Dziś proponuję Wam przepis na smaczne ciasto kasztanowe z dodatkiem skórki cytrynowej, jest zupełnie proste w przygotowaniu, możecie użyć do przygotowania go gotowanych kasztanów jadalnych ze słoika, będzie równie dobre.





Przygotowanie: 35 min.

Pieczenie: 30 min.

Porcja dla 6 osób:

Składniki:

● 400 g obranych i ugotowanych kasztanów (mogą być ze słoika)

● 100 g mąki T 55 + 10 g

● 100 g miękkiego masła + 10 g

● 4 jajka

● 150 g cukru

● ½ cytryna bio



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 50 g cukru.

Ugotowane kasztany zmiksuj do konsystencji purée. Cytrynę umyj i osusz, zetrzyj na tarce do cytrusów.

Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodawaj stopniowo otartą skórkę z cytryny, mąkę, masło w kawałkach i purée z kasztanów. Dobrze wymieszaj całość.

Delikatnie domieszaj ubitą pianę z białek. Wyłóż uzyskaną masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Versez dans un moule beurré et fariné. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz