Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich
ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać
zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę
smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w
połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do
przygotowania różnych wypieków i deserów, np. słynnego Mont Blanc. W wersji
słodkiej słynnym świątecznym przysmakiem są również „marrons glacés” (dosłownie
„mrożone kasztany”) czyli lukrowane kasztany kandyzowane.
Dziś proponuję Wam przepis na smaczne ciasto kasztanowe z
dodatkiem skórki cytrynowej, jest zupełnie proste w przygotowaniu, możecie użyć
do przygotowania go gotowanych kasztanów jadalnych ze słoika, będzie równie
dobre.
Przygotowanie:
35 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
Składniki:
● 400 g obranych i ugotowanych kasztanów (mogą być ze słoika)
● 100 g mąki T 55 + 10 g
● 100 g miękkiego masła + 10 g
● 4 jajka
● 150 g cukru
● ½ cytryna bio
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Białka oddziel
od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 50 g cukru.
Ugotowane kasztany zmiksuj do konsystencji purée. Cytrynę
umyj i osusz, zetrzyj na tarce do cytrusów.
Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodawaj stopniowo otartą
skórkę z cytryny, mąkę, masło w kawałkach i purée z kasztanów. Dobrze
wymieszaj całość.
Delikatnie domieszaj ubitą pianę z białek. Wyłóż uzyskaną
masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i
posypanej mąką. Versez dans un moule beurré et fariné.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz