środa, 7 listopada 2018

ZUPA GRZYBOWA


WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 3-4

Składniki:
  • 500 g grzybów,
  • 2 łyżki masła,
  • mała cebula,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 150-200 ml śmietany 30%,
  • odrobina soku z cytryny,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony).
Przygotowanie:
  • Grzyby oczyszczam, myję i osuszam, kroję na mniejsze kawałki.
  • Na maśle szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję grzyby, smażę razem kolejne 5 minut (często mieszam).
  • Grzyby zalewam bulionem, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
  • Powoli wlewam śmietanę cały czas mieszając zupę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 3 minuty.
  • Na koniec doprawiam odrobiną soku z cytryny i wrzucam posiekaną natkę.
  • Zupę podaję z makaronem.

1 komentarz:

  1. Jak patrzę na tą zupę, to aż mam wspomnienia ze swojego wesela <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)