Do babki na białkach już od jakiegoś czasu miałam nie odpartą chęć. Wprawdzie już mam jeden przepis na ten smaczny wypiek, jednak ten dzisiejszy jest wyjątkowy. Przypominam wam o moim innym przepisie na babkę na białkach. Głównym powodem wyjątkowości jest dodanie miodu do przepisu. Miodowa babka na białkach to pyszny i szybki wypiek. Moim zdaniem jest to również przepis, który doskonale sprawdza się jeśli chodzi o praktyczne wykorzystanie białek pozostałych z szarlotki oraz miodu. Miodowa babka na białkach moim zdaniem morze być super prostą propozycją na świąteczny stół. Polecam! Składniki: 350 g maki pszennej 200 g masła 200 g miodu 100 ml mleka 100 g czekolady mlecznej 30 g cukru waniliowego 4 g proszku do pieczenia 6 białek Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Do masy dodajemy wystudzone masło z miodem. Dodajemy również wolnym strumieniem mleko. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 55 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz