Pikantne placki z dyni

Drukuj
06.11.2018   Magda

Subtelnie słodkie, pikantne, ale przede wszystkim  mega chrupiące, tak można zareklamować te placki. Szybsze niż ziemniaczane, ale tak samo smaczne i uniwersalne – do sosu, do pochrupania solo lub jak u mnie, z kleksem jogurtu dla złagodzenia pikantności na języku. 

Składniki (na 10-12 placków):

  • 500g dyni piżmowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Do podania:

  • jogurt grecki

 

Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tartki. Do dyni dodajemy przyprawy – pieprz cayenne, kolendrę, sól i pieprz, a następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, do pokrycia się dyni mąką. Do szklanki wybijamy jajko, rozkłócamy widelcem i następnie dodajemy do dyni – dokładnie mieszamy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, smażymy partiami placki – około dużej łyżki ciasta na placek. Upieczone placki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Placki podajemy gorące, z ulubionym dodatkiem – u mnie kleks jogurtu greckiego.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.