środa, 7 listopada 2018

Szybki obiad z placków ziemniaczanych


Zdarzało Wam się zrobić więcej placków ziemniaczanych, niż potrzebowaliście? W żadnym wypadku nie wyrzucajcie! Pokażemy Wam jak w fajny sposób można je zagospodarować.










Składniki


  • 7-8 sztuk placków ziemniaczanych
  • 250 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Boczek kroimy w paski.
      Cebulę kroimy w piórka.
      Czosnek siekamy.
      Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy boczek, chwilę smażymy, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem przez 10 min.
      Następnie dodajemy placki pokrojone w kawałki i smażymy intensywnie przez kolejne 5 min, cały czas mieszając.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z maślanką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz