fbpx
Fit Na słodko Na śniadanie

Owsiane tartaletki z kremem kokosowym i truskawkami.

Chcesz, aby ten dzień był wyjątkowy dla Twojej mamy? Zacznij już od rana! Przygotuj dla niej fantazyjne, słodkie i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Jeżeli śniadanie jest poza waszym zasięgiem, zaskocz swoją mamę pysznym, fit deserem. Niezależnie od tego czy babeczki z truskawkami podasz z samego rana czy jako deser do popołudniowej kawy, zawsze smakują tak samo pysznie i z odrobiną poświęconego czasu sprawią, że Wasza mama poczuje się naprawdę wyjątkowo.

Wszystkim mamom życzę uśmiechu na twarzy i wspaniałego Dnia Matki.

Zapraszam również po przepis na ? owsiane tartaletki z lekkim kremem orzechowym i owocami.

Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm):

Spód:

1 szklanka płatków owsianych
1 dobrze dojrzały banan
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki wiórków kokosowych
1 czubata łyżka nierafinowanego oleju kokosowego

Krem:

ok. 200 g serka twarogowego naturalnego (u mnie President Twaróg Delikatny Naturalny)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Dodatkowo:

kilka truskawek
olej kokosowy do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

1) Banana rozgnieść widelcem na papkę.

2) Dodać rozpuszczony olej kokosowy, miód/syrop klonowy, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

3) Wsmarowane olejem kokosowym foremki wyklejamy masą z płatków owsianych (masa jest bardzo plastyczna i dobrze się z nią pracuje).

RADA: Można również wykleić masą foremki na muffinki formując koszyczki.

4) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min. z grzaniem od dołu, a następnie kolejne 10- 15 min. z grzaniem góra-dół, aż babeczki się zarumienią.

5) Przygotować krem: serek twarogowy naturalny dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz miodem/syropem klonowym.

6) Na wystudzone spody nakładamy krem i dekorujemy truskawkami.

 

4.7/5 - (9 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *