Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie paprykowo-bazyliowym



Dzisiejsza propozycja na szybki i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie z piekarnika więc za wiele stania przy garach nie ma. Takie klopsiki z mięsa i ryżu są jak dla mnie magicznym rozwiązaniem bo porcję białka i węgli mamy w jednym, do tego jakaś lekka suróweczka i mamy pełnowartościowy posiłek. Znudziły mi się już sosy pomidorowe więc na jego bazie zrobiłem sos paprykowo-bazyliowy i muszę Wam przyznać wyszło pysznie. Żona zadowolona nawet Fabian zjadł całość a jemu dogodzić z jedzeniem jest naprawdę ciężko. Jako dodatek do klopsików poszła surówka z białej kapusty według przepisu mojej teściowej, pasuje do wszystkiego :) Do sklepu po produkty marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy. 

Składniki:
- 600g mielonej szynki wieprzowej
- 300g ryżu
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół papryki
- garść świeżych liści bazylii
- garść świeżej pietruszki
- sol, pieprz, czosnek granulowany 


  • Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia
  • Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach
  • W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno posiekana pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki
 
  • Do miski z zamarynowanym mięskiem dodajemy jajka oraz przestudzony ugotowany ryż - dokładnie mieszamy 
 
  • Formujemy średnie klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym
 
  • Do garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos
 
  • Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca
 
  • Piekarnik 180°C opcja termoobieg pieczemy 30 minut
  • Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut
 
Smacznego !!!





Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze