Dzisiejsza propozycja na szybki i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie z piekarnika więc za wiele stania przy garach nie ma. Takie klopsiki z mięsa i ryżu są jak dla mnie magicznym rozwiązaniem bo porcję białka i węgli mamy w jednym, do tego jakaś lekka suróweczka i mamy pełnowartościowy posiłek. Znudziły mi się już sosy pomidorowe więc na jego bazie zrobiłem sos paprykowo-bazyliowy i muszę Wam przyznać wyszło pysznie. Żona zadowolona nawet Fabian zjadł całość a jemu dogodzić z jedzeniem jest naprawdę ciężko. Jako dodatek do klopsików poszła surówka z białej kapusty według przepisu mojej teściowej, pasuje do wszystkiego :) Do sklepu po produkty marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy.
Składniki:
- 600g mielonej szynki wieprzowej
- 300g ryżu
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 400ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół papryki
- garść świeżych liści bazylii
- garść świeżej pietruszki
- sol, pieprz, czosnek granulowany
- Ryż gotujemy na sypko i odstawiamy do ostygnięcia
- Marchewki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach
- W misce mieszamy mięso mielone, startą marchew, drobno posiekana pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku - dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki
- Do miski z zamarynowanym mięskiem dodajemy jajka oraz przestudzony ugotowany ryż - dokładnie mieszamy
- Formujemy średnie klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym
- Do garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos
- Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca
- Piekarnik 180°C opcja termoobieg pieczemy 30 minut
- Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut
Smacznego !!!
Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz