wtorek, 6 listopada 2018

Tuńczykowe kwiatki

Szybka przekąska kwiatki z tuńczykiem. Są efektowne, można je zrobić jako przekąska na imprezę, do pracy. Zrobiłam tylko sześc sztuk z jednego płata ciasta i za mało.Taka mała przekąska przyjemność gwarantowana.




























1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
160 g serka śmietankowego puszystego
sól, pieprz
6 oliwek czarnych i zielonych
3 pomidorki koktajlowe
kawałek papryki żółtej
natka pietruszki
szczypior, bratki


Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków.  W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce na papierze układam kwiatki całe, smaruję je roztrzepanym żółtkiem, przykładam drugiego kwiatka wyciętego w środku i znowu smaruję brzegi żółtkiem, i przykładam trzeci kwiatek i też smaruję. Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.

Farsz:
Do miski przekładam tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaję serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Podpieczone kwiatki wystudzone nadziewam farszem z tuńczyka, dekoruję oliwkami, pomidorkiem, papryką, natką, szczypiorkiem, bratkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz