Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowym | Mienta blog
Jajka, Ryby, Warzywa

Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowym

Ryż z brokułami kojarzy mi się z najnudniejszym daniem, jakie może istnieć na diecie. Natomiast dodając kilka prostych składników i nietypowego dodatku, w postaci masła orzechowego, danie od razu zmienia się, w coś niebanalnego i pysznego.

fritatta z ryzem brokulami i maslem orzechowym 1 - Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowym

  • 100 g ryżu basmati (użyłam takiego, który był wymieszamy z komosą)
  • ok. 250 g brokułu
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2-3 łyżeczki masła orzechowego (użyłam domowego masła z orzechów brazylijskich)
  • odrobina żółtego sera (użyłam szwajcarskiego Tete de Moine)

fritatta z ryzem brokulami i maslem orzechowym 2 - Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowymfritatta z ryzem brokulami i maslem orzechowym 4 - Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowym

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Brokuły gotujemy na parze (al dente).

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Odsączony ryż mieszamy z brokułami pokrojonymi w mniejsze kawałki.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym mieszamy z roztrzepanymi jajkami, szczypiorkiem i doprawiamy.

Przekładamy do formy i pieczemy 15 minut.

Podajemy z masłem orzechowym i serem.

Smacznego :)

fritatta z ryzem brokulami i maslem orzechowym 3 - Fritatta z ryżem, brokułami i masłem orzechowym

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj FiKi 05/11/2018 at 00:18

    Z Tete de Moine wszystko jest mega :o)

    • Skomentuj Mienta 06/11/2018 at 13:05

      Pyszny ser!

    Komentuj