niedziela, 4 listopada 2018

Krokiety bez naleśników


Lenistwo czasami wdaje się we znaki, a jeść coś tak pysznego jak krokiety, chce się. No to pogłówkowaliśmy i oto są. Krokiety bez naleśników. Oczywiście z obiadu sprzed dnia.












Składniki

  • 500 g ugotowanych żołądków drobiowych
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml rosołu drobiowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
      Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
      Podajemy z barszczem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz