Jaglany Tort Rafaelo bez glutenu i cukru fit





Składniki na jaglane biszkopty (na tortownicę 30 cm :

- 3 szklanki mąki jaglanej
- 10 dużych jajek podwórkowych
- 10 dojrzałych bananów

Składniki na krem:

- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki daktyli
- 500 ml mleka kokosowego ReakThai (do kupienia -->TUTAJ<--
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- mus z  gruszek około 1 szklanka (zblendowane gruszki)
- 3 owoce Persymony (kaki)



Przygotowanie:


Poniższe czynności wykonujemy dwa razy, pieczemy oddzielnie 2 biszkopty. 
Do miski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy 5 bananów pokrojonych na kawałki. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut.
Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej , miksujemy około 3 minut.
Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 30 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 40 minut.

Daktyle zalewamy wodą i namaczamy około 2 godzin.

Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy, najlepiej na sitku. Zalewamy 4 szklankami wody, gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Część mleka zostanie wchłonięta przez kaszę. Dodajemy daktyle i wiórki kokosowe. Miksujemy około 10 minut. Jeśli wolicie jeszcze słodsze można dodać miód, syrop daktylowy itp.

Bierzemy pierwszy biszkopt, kładziemy na paterze, ścinamy delikatnie skórkę, smarujemy musem z gruszek, nakładamy krem, pamiętając by zostawić część na górę. Na krem Rafaelo  układamy pokrojoną 1  persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy skórkę, nakładamy mus i układamy go na pierwszym biszkopcie. Na górze ponownie smarujemy musem, nakładamy krem, dekorujemy persymoną. Ja powycinałam foremką do pierników kwiatki. 




Komentarze

Popularne posty