sobota, 3 listopada 2018

Kanie w zalewie ketchupowej


Wczoraj, ot tak, przeszliśmy się po lesie i łupem stały się nasze kochane grzyby. Ostatnio wysyp tych grzybów, więc razem z Folwark podpowiemy Wam, jak można je zagospodarować.














Składniki

  • 10 kapeluszy kani
  • 1 litr mleka
  • mąka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Zalewa:
  • 460 g ketchupu od Folwark
  • 1 łyżka gorczycy
  • 10 sztuk liści laurowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże cebule
  • 50 ml octu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Grzyby oczyszczamy, kapelusze kroimy na ćwiartki, zalewamy mlekiem z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie osączamy, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach (z dodatkiem soli, mielonej papryki i pieprzu), na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
      W tym samym czasie cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka, dodajemy ketchup, gorczycę, ocet, miód i wodę (1 litr ), zagotowujemy.
      Do słoików przekładamy kanie, zalewamy marynatą.
      Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 130°C przez godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz