Miodownik z kremem z kaszy manny ( STEFANKA )

4.5/5 - (119 ocen)
Ciasto " Stefanka " znajdziecie również pod nazwą miodownika z kremem z kaszy manny. Stefanka to nic innego, jak nasze tradycyjne kruche ciasto, tyle że z dodatkiem miodu. Miodowe blaty przełożone kremem z dodatkiem kaszy manny, potrzebują 1-2 dni, by zmiękły, ale smak ciasta od razu po spróbowaniu, wynagradza te dni oczekiwania :)

Składniki:

    Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 130g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu

    Krem:

  • 750ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 200g cukru
  • 200g masła

    Polewa:

  • 100g masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany 18%, lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wody

    Dodatkowo:

  • 100g posiekanych drobno orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą i masłem. Zagniatamy ciasto hakiem w mikserze, lub siekając nożem na stolnicy. Dodajemy płynny miód, oraz jajka, łącząc całość w jednolite ciasto. Dzielimy ciasto na 4 równe części, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę o wymiarach 21x21cm, wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy pierwszą część ciasta, na placek wielkości dna blachy, przekładamy go do blaszki wyrównując. Pieczemy placek w rozgrzanym piekarniku, przez 15 minut. Po upieczeniu pierwszego placka, postępujemy identycznie z pozostałymi, aż upieczemy w ten sposób wszystkie cztery. Miodowe placki, po upieczeniu będą twarde. TAK MA BYĆ. Ciasto po przełożeniu kremem i odstawieniu na 24 godziny do lodówki, zmięknie.

Krem:

  1. W międzyczasie kiedy placki się pieką, przygotowujemy budyń z kaszy manny. W garnuszku gotujemy mleko z cukrem, a kiedy zaczyna wrzeć, wsypujemy kaszę manną, mieszając teraz całość cały czas, do momentu, aż budyń znacznie zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  2. Masło ucieramy mikserem przez chwilę, aż stanie się jasne i kremowe, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyń z kaszy, do jego całkowitego wykorzystania. Powstanie krem o jednolitej konsystencji. Gotowy krem dzielimy na 3 równe części.

Polewa:

  1. W garnuszku zagotowujemy wszystkie składniki polewy, mieszając co jakiś czas. Delikatnie przestudzoną polewę ( może być lekko ciepła ) wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy orzechami.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Fit majonez
Sałatka jarzynowa
Kruche ciasteczka cynamonowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
Pierogi ruskie – przepis

Miodownik z kremem z kaszy manny ( STEFANKA )

Miodownik z kremem z kaszy manny ( STEFANKA ) to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Miodownik z kremem z kaszy manny ( STEFANKA ) zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



7 komentarzy

  1. Magdalena

    3 tygodnie temu

    Przygotowuję miodownik według tego przepisu już może po raz dziesiąty. Jestem bardzo zadowolona. Polecam. Dodam, że krem do wystygnięcia przykrywam szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała masy. W ten sposób unikniemy kożucha.

  2. Barbara

    4 miesiące temu

    Super bardzo dziękuję za przepis polecam

    • Barbara W.

      2 miesiące temu

      Cudowny przepis i cudowny miodownik – dziękuję 💜🩵❤️💚

  3. Krystyna

    2 lata temu

    Jest pyszne ale budyń nie ucieram tylko dodaję masło do gorącego budyniu i gorącym przekładam blaty.

  4. Patrycja

    4 lata temu

    Podobny przepis na miodownik mam z zeszytu babci. Jest przepyszny

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Patrycja, nasze babcie i mamy mają najlepsze przepisy !

  5. Aniaa

    5 lat temu

    Moja Babcia robila Stefanki – takze postanowilam zrobic z Twojego przepisu. Wyszly obledne!