Podgrzybki zamknięte w słoiku to świetny sposób, na przechowanie ich dłużej i cieszenie się ich smakiem. Dzisiaj przygotowałam je smażone w oleju, można je użyć do jajecznicy, omletu, sosu itp. Smakują jak świeże zaraz po zebraniu i obróbce, czyli ugotowaniu, tak więc grzybki zachowuj swój smak na dłużej.
SKŁADNIKI :
- 3-5 kg grzybów
- olej
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE :
- Grzyby, u mnie podgrzybki, należy dobrze oczyścić lub umyć jak zawierają piasek. Następnie kroimy je na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut, uważając aby nie wykipiały.
- Grzybki odcedzamy na durszlaku polewając je zimną wodą.
- Na wysoką patelnię, wlewamy 3/4 szklanki oleju, wkładamy już dobrze odcedzone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyny całkowicie z nich odparują. Grzyby muszą być dobrze posolone, tak aby tą sól było w nich czuć. Jest to gwarancja że się będą dobrze przechowywać.
- Smażymy całość około 20-30 minut.
- Do umytych i suchych słoiczków nakładamy grzybki do 3/4 ich wysokości. Wierzch słoiczka uzupełniamy olejem, tak aby on zakrył grzybki.
- Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Zapasteryzowane słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz