Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto. Uwielbiam wszelkie dyniowe i marchewkowe wypieki, ale deser z dużą ilością jabłek, zawsze wygrywa. Do tej pory miałam trzy ulubione przepisy, z których korzystałam najczęściej.
Klasyczna domowa szarlotka z przepisu mojej Mamy –> KLIK
Szarlotka wspaniała z całymi połówkami jabłek –> KLIK
Oraz szarlotka z cynamonkami –> KLIK
A teraz dochodzi do tego czwarty wspaniały wypiek. Szarlotka bez cukru i bez glutenu z przepisu Szymona z bloga Facet i Kuchnia. Tak, wiem, że na moich zdjęciach ciasto jest posypane cukrem, ale chciałam zrobić zdjęcia w ruchu (z posypywaniem ciasta), a one nie wyszły ;) Taka kara za dosładzanie tego co nie trzeba. W zasadzie szarlotkę przyrządziłam bez modyfikacji, więc nie będę Wam tu kopiować przepisu, a odeślę Was prosto do źródła. Ciasto jest pyszne, z ogromną ilością owoców. Dodatkowo podałam je z malinami na gorąco. Porcją można się porządnie najeść, więc wskazane jest przyrządzanie ciacha dla większej ilości osób :)
–> facetikuchnia.com.pl/szarlotka/ <–
Jeśli natomiast te 4 przepisy to dla Was za mało to zapraszam do kliknięcia na zdjęcie poniżej. Znajdziecie tam o wiele więcej jabłkowych, słodkich inspiracji :)
6 komentarzy
Linki nie dzialaja :(
U mnie wszystko działa prawidłowo ;/ Sprawdź proszę jeszcze raz
Dzięki wielkie za wyróżnienie tej improwizowanej szarloty i umieszczenie jej w tak szacownym gronie :o) Super, że chciało Ci się to upiec i że ciacho smakowało w oryginalnej prozdrowotnej wersji ;o)
Będzie pieczone jeszcze nie raz :) Dzięki za przepis!
Jeśli jesień wygląda tak, jak na zdjęciach i smakuje takimi szarlotkami to dla nas może trwać cały rok! No prawie cały… ;)
Dla mnie podobnie :) <3