środa, 31 października 2018

Pyszna Lodowa Góra

Jutro przypada Święto a zaraz weekend, więc może skusicie się ciasto Góra Lodowa ?
Jest smaczne, ładnie się prezentuje i idealne dosłownie na każdą okazję.
Ja z uwagi na to, że ciasto jest też dla dzieci kawę zastąpiłam herbatą.
Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową.
Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy.

Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika.

Pyszna góra Lodowa

Pyszna Lodowa Góra

pyszna góra lodowa - składniki

Biszkopt :
5 jajek
3/4 szk cukru
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa :
750 ml mleka 3,2 %
2 budynie waniliowe ( 2 po 40 g )
1/3 szk cukru
2 żółtka
200 g miękkiego masła

Polewa z mleka w proszku :
200 g masła
1/4 szk cukru
1/2 szk wody
2 szk mleka w proszku
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka kakao

Dodatkowo :
ok. 200 g okrągłych biszkoptów
1 szk herbaty do nasączenia ( jeśli ciasta nie jedzą dzieci można dać kawę )
2 łyżki wiórków czekoladowych

Pyszna Góra Lodowa - przygotowanie

Blaszkę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka i pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąkę i delikatnie połączyć.
Masę wylać do formy i wstawić do piekarnika, piec 35 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Do garnka wlać 2 szklanki mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać cukier, budynie i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i gotować do zgęstnienia aby nie było grudek.
Budyń zakryć folią spożywczą dokładnie i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i dodając porcjami budyń wymieszać gładką masę.

Pierwszy placek umieścić w foremce ( zostawiając papier do pieczenia co ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go herbatą lub kawą i wyłożyć połowę masy.
Położyć drugi placek, nasączyć go i znów wyłożyć masę.
Na masie powtykać połówki biszkoptów przecięciem do dołu.
Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki.

Wodę, masło i cukier zagotować.
Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Podzielić polewę na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka w proszku a do drugiej łyżkę kakao.
Obie  polewy dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki i polać je obiema polewami.
Na sam koniec posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.