Zapiekanka pasterza

Drukuj
31.10.2018   Magda

Zapiekanka pasterza to dwie przepyszne warstwy zapieczone razem w piekarniku – pierwsza to soczysta mięsna potrawka, z cebulą i warzywami, a druga to kremowe w środku a chrupiące i złociste z wierzchu ubite ziemniaki. Zestaw warzywny podany w przepisie poniżej to tylko sugestia – tak naprawdę do mięsa można dodać mniej lub więcej warzyw, wybrać swoje ulubione lub zrobić przegląd lodówki i wrzucić jakieś smakowite resztki. Przepis bardzo prosty, przepyszny, uniwersalny – świetnie poleca się na obiad dla wygłodniałej rodziny.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500g mielonej wołowiny
  • 3 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 500g pieczarek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Zacznijmy od ziemniaków, które będą się chwile gotować – ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę – szybciej się ugotują. Wstawiamy w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

W międzyczasie przygotowujemy mięsą warstwę – na patelnie wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy mięso mielone – smażymy je, rozdrabniając na mniejsze kawałki, aż soki odparują i zacznie się zrumieniać. Usmażone, przekładamy na talerz.

 

Gdy smażymy mięso, możemy przygotować resztę składników – marchewki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półplasterki. Cebulę, por oraz seler naciowy kroimy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ząbki czosnku obieramy. 

 

Na patelnie po mięsie dodajemy jeszcze łyżkę oleju i wrzucamy na niego cebulę, por oraz seler – smażymy aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając – około 5 minut. Następnie, dodajemy marchewkę oraz pieczarki i wszystko razem smażymy, aż woda z pieczarek odparuje i zaczną się rumienić. Na sam koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy, mieszając, przez minutę.

 

Do zrumienionych warzyw dodajemy uprzednio usmażone mięso. Dodajemy do tego koncentrat pomidorowy i cały czas mieszając, przesmażamy przez 2 minuty. Do tego dolewamy bulion, wsypujemy mrożony groszek, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.

 

W tym czasie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy pieprzem i jeśli jest potrzeba także solą. Ubijamy na gładko.

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°.

 

Potrawkę z patelni ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wykładamy równą warstwą do naczynia żaroodpornego. Na wierzch tego układamy równą warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę zostawić gładką lub zrobić wzorek widelcem.

 

Wstawiamy zapiekankę do pierkanika na około 20-25 minut do chwili gdy warstwa ziemniaków stanie się złocista. Nie wydłużamy czasu zapiekania, jeśli po 20 minutach zauważymy że ziemniaki mało się rumienią, włączamy na 5 ostatnich minut opcję grill i zapiekamy.

 

Zapiekankę podajemy od razu po zapieczeniu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.