wtorek, 16 października 2018

Ciasto kruche z malinami i pianą




 Pyszne ciasto, które robi się bardzo szybko, a na pewno zasmakuje całej rodzinie.U nas poszło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA!

POLECAM!

 


 Ciasto kruche z malinami i pianą

CIASTO:

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%

MASA:

  • 50 dag malin
  • 3 galaretki malinowe

DODATKOWO:

  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • cukier puder do posypania
CIASTO: mąkę wysypać na blat, dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać margarynę, żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi.

MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto.

Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny.

Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta. Skubać i rzucać na pianę.

Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz