środa, 31 października 2018

Jabłecznik bardzo puszysty


Niesamowicie delikatny i naprawdę bardzo puszysty jabłecznik, ja go uwielbiam. Szczególnie, że należy do ciast prostych w wykonaniu. I nie ma tutaj żadnego przekładania, wszystko pieczemy razem :). Piekłam go już kilkakrotnie, tym razem do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny, która nadała mu dodatkowego aromatu. Przekonajcie się czy taki jabłecznik trafia także w wasze podniebienia ;). Polecam!


Przepis pochodzi ze strony MOJE WYPIEKI.COM.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 dużych jajek
  • 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
Nadzienie jabłkowe:
  • 8 średnich jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej i twardej
  • 2 - 3 łyżki cukru ( u mnie cukier brązowy )
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu ( lub więcej, wedle gustu )
  • około 1/5 szklanki wody
Wykonanie:

Zaczynamy od nadzienia jabłkowego:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej bezpośrednio do garnuszka ). Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Postawić na palniku i mieszając podgrzewać. Pogotować przez kilka minut, następnie dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotować i odstawić do wystudzenia ( nadzienie może pozostać lekko ciepłe ).


Ciasto:

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem na bardzo puszystą, gęstą, jasną masę, która nawet 3-krotnie zwiększy swoją objętość ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Następnie cienką strużką wlewać olej, potem mleko, miksując na niskich obrotach miksera. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do jajecznej piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.

Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175°C. Należy piec do momentu, aż ciasto się zarumieni i przy dotyku nie będzie rzadkie; powinno być prawie upieczone. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć całe nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C, aż wbity patyczek będzie suchy ( patyczek może być wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta ).


Jabłecznik odstawić do całkowitego wystudzenia ( dopiero wtedy będzie się dobrze kroił ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


UWAGA: Jabłecznik można upiec również z prażonymi jabłkami ze słoika - 1 duży słoik jabłek. Jeżeli są to jabłka ze sklepu, to nie dodajemy już do nich mąki ziemniaczanej ( gdyż często takie kupne jabłka już ją zawierają, należy czytać etykietę ), natomiast do prażonych jabłek domowej produkcji polecam dodać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Należy też dosłodzić je i doprawić cynamonem wedle uznania.


Smacznego :)








144 komentarze:

  1. Bardzo dobre, smaczne i puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie włożyłem do piekarnika zobaczymy????😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, ale narobiłaś nam smaka !

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. właśnie piekę i sprawdzę czy takie smaczne potem skomętuje

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Oczywiście 🙂 Cynamon to tylko przyprawa, jeżeli ktoś go nie lubi, nie ma problemu by z niego zrezygnować. Pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Co za durne pytanie !!!

      Usuń
  6. witam, czy można pominąć białko kurze z jajka? dać np. większą ilość samych żółtek? niestety mam nietolerancję białka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ciasto się raczej nie uda. Podstawą jest tutaj ubicie jajek z cukrem na bardzo puszystą masę, a taka wyjdzie tylko z całych jajek. To ciasto jest trochę jak biszkopt, a jak wiadomo bazą biszkoptu są jajka, zarówno białka jak i żółtka.

      Usuń
    2. Można skorzystać z przepisu na szarlotkę sypana bez jajek różne przepisy co do proporcji suchej masy
      można znaleźć w sieci

      Usuń
    3. Myślę żeby nie piec i nie jeść to ciasto nie wyjdzie bez całych jaj.....

      Usuń
  7. Hej Kobietki ��. Czy któraś z Was robiła ten przepis w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec w tortownicy :). Najlepiej dużej, 28 - 30 cm średnicy, wtedy nie trzeba zmieniać proporcji.

      Usuń
    2. Ok. Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło żeby nie trzeba było zmieniać proporcji. Robię w tortownicy 28cm. Dół już w piekarniku :)

      Usuń
  8. Ciasto obłędnie dobre moja rodzinka je uwielbia 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,czy można zastąpić musem jabłkowym ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto bardzo dobre. Dziękuję za szybki i prosty przepis.Ukłony i powodzenia Barbarą

    OdpowiedzUsuń
  11. super ciasto poprostu rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciast rewelacja, szukałam takiego przepisu. Moja rodzinka, nie przepada za ciastami z jabłkiem, a to zniknęło momentalnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super. Szybkie i proste a najwazniejsze przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię ciasta biszkoptowe.To jest podobne. Mam pytanie -czy z tym ciastem można upiec sernik? Nie lubię kruchych spodów do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie robiłam sernika na takim spodzie, ale wydaje mi się, że akurat to ciasto jest zbyt delikatne i pod ciężarem masy serowej po prostu "siądzie". Ale można upiec sernik na biszkoptach - ciastkach.

      Usuń
    2. Ja piekę sernik na biszkoptach takich jak do tiramisu. Ciasto zawsze wychodzi pyszne :)

      Usuń
  15. Czy druga druga ciasta też osobno upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, drugą część ciasta wylewamy surową na jabłka.

      Usuń
  16. Nie za duzo tej wody do jabłek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież 1/5 szklanki wody to bardzo malutko 😉

      Usuń
  17. Jest w pikarniku

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi np jeżyny, maliny itp??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam. Można zaryzykować 😉. Tylko przed wyłożeniem owoców wymieszałabym je z mąką ziemniaczaną. Niestety w tej chwili nie umiem podać jakie powinny być proporcje owoców i mąki.

      Usuń
    2. pieklam nie jest takie jak w komentaryach taki blin

      Usuń
  19. To najlepszy jabłecznik jak można sobie upiec ,w wersji oszczędnej. Mam na myśli kalorie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zmuszona jestem upiec a następnie spróbować pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak najlepiej przechowywać ten upieczony jabłecznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jakimś chłodnym, nienasłonecznionym miejscu, ale nie trzeba w lodówce. Teraz gdy nie ma już upałów wystarczy w temperaturze pokojowej.

      Usuń
    2. Jeżeli jest taki dobry to pewnie długo nie bedziesz przechowywać !!!

      Usuń
  22. Czy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać galaretki cytrynowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ masę jabłkową tutaj pieczemy.

      Usuń
    2. Często daje sucha galaretkę do jabłek i piekę.

      Usuń
    3. Zawsze dodaje 1 łyżkę galaretki cytrynowej i super

      Usuń
    4. Potwierdzam, dodałam galaretke(pomarańczowa) wyszło super

      Usuń
    5. Ja zamiast mąki ziemniaczanej daję kisiel najczęściej jest to kisiel truskawkowy i ciasto które piekę z owocami posypuję też kisielem

      Usuń
  23. czy olej można ewentualnie zastąpić margaryną lub masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Ale myślę że można spróbować z masłem. Choć na pewno z olejem ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej puszyste. Margaryny nie polecam ze względu na smak i zdrowie.

      Usuń
  24. Na jakim poziomie piec ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę zazwyczaj na środkowej półce piekarnika.

      Usuń
  25. Ciekawy przepis, biszkopto-szarlotka. Aż spróbuję :)

    Moja ulubiona szarlotka wygląda podobnie, ale ciasto jest półkruche (same żółtka się miesza z mąką, masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia). Moje jabłka są bardzo miękkie i pi chwili gotowania robi się z nich mus. Daję zatem surowe utarte, wymieszane z - uwaga - kaszą manną. Kiedyś zaeksperymentowałam i od tego momentu tylko tak piekę. Nie lubię dodawania mąki ziemniaczanej, smakuje jak kisiel i nie podchodzi mi. Bardzo polecam tę kaszkę, odkryłam wersję waniliową, więc przestałam dodawać cynamon. Genialnie smakuje.
    Dodam, że w Szwecji, gdzie mieszkam, jabłeczniki jada się zawsze z "sosem waniliowym", coś jak rzadszy budyń na zimno. Bardzo mi posmakowało.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Do jabłek polecam kisiel,decydowanie lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pyszne,puszyste tylko u mnie czas pieczenia 1,5 godz może góra dół

      Usuń
  27. Ciasto upiekła moja mama i to ona podała mi tą stronę z przepisem. Ciasto jest przepyszne. Wszystko doskonale opisane. Polecam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam

      Usuń
  28. Szarlotka przepyszna,mam piekarnik tylko z termoobiegiem i troszkę sie bałam czy wyjdzie ale jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto super. Proste w wykonaniu, a jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  30. A jaka odmiana jabłek będzie najlepsza? Renet nigdzie nie dostanę, mogą być Jonagold?

    OdpowiedzUsuń
  31. A mi wyszedl zakalec ������

    OdpowiedzUsuń
  32. Co mogę dać zamiast mąki ziemniaczanej? 🤭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiel. Choć kisiel też jest na bazie skrobi ziemniaczanej.

      Usuń
  33. A czy mogę wziąć mąkę orkiszkowa typu630 zamiast przennej

    OdpowiedzUsuń
  34. Proste, szybkie, pyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Po co ta mąka ziemniaczana? Czy zamiast niej można dać galaretkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka sprawdziłaby się gdyby nadzienie jabłkowe nie miało być pieczone, tutaj jednak jabłka pieczemy razem z ciastem. Mąka ziemniaczana jest po to by zagęścić nadzienie i by po upieczeniu i wystudzeniu było ono bardziej zwięzłe.

      Usuń
    2. Daję do jabłek tarkowanych galaretkę cytrynową suchą, mieszam i surowe jabłka wykładam na ciasto. Udaje się i na zimno jest smaczne

      Usuń
    3. Ja też tak robię z galaretką cytrynową wychodzi pyszne przepis sprawdzony polecam

      Usuń
  36. Proste do wykonania i bardzo delikatne ciasto. Świetny przepis 👍 pyszne ciasto🍰

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy nie dodajemy proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

      Usuń
    2. Niewiem czemu ale mi góra nie wyrosła może że jabłka były zbyt ciepłe

      Usuń
  38. Bardzo dobre ciacho, mieciutkie, wilgne, takie jak lubie

    OdpowiedzUsuń
  39. Wspaniały jabłecznik rozpływa się w ustach dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  40. A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up 먹튀

    OdpowiedzUsuń
  41. After reading your article I was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how I feel after reading your article 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  42. Przepyszny. Miękki,rozpływa się w ustach. Rodzina na urodzinach zachwycona aż pytali o przepis.

    OdpowiedzUsuń
  43. Jeśli ktoś chce dac do jabłek galaretkę to myślę że ciasto upiec na dwa razy po pół porcji A potem przełożyć jabłkami z galaretką. Na pewno wtedy nie będzie zakalca

    OdpowiedzUsuń
  44. A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. combat, law enforcement You will find 부산오피

    a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work

    OdpowiedzUsuń
  45. Pyszne ciasto ! Właśnie zrobiłam :) ciężko nie sięgnąć po kolejną porcję. Zastąpiłam mąkę tortową - mąką pszenną pełnoziarnistą typ 1850. Jabłka miałam 4 więc zmieszałam ze słoikiem dżemu domowego z jabłek na patelni nie dodając nic oprócz cynamonu i soku z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  46. It's really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know 온라인홀덤 ?

    OdpowiedzUsuń
  47. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already ?? Cheers!
    IIegaon casino

    OdpowiedzUsuń
  48. That's a really impressive new idea! 안전한놀이터 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  49. I've been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, Bóngđộ and I'm really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Heya just wanted to giive you a quick heads up and let
    you know a few of thhe images aren’t loading properly.
    I’m not sre why but I think its a linkinng issue.
    I’ve tried it in two different web browsers and both show tthe same outcome.강남안마

    OdpowiedzUsuń
  51. You have fantastic composing abilities. I'm so satisfied to discover the exact same subject I have actually been searching for. Every person is offering me a great deal of praises now. You're incredible. As an author, you're so amazing due to the fact that you're such a fantastic author. Why do not you come as well as see my blog post? 바카라사이트

    OdpowiedzUsuń
  52. Czy można zamiast jabłek dac gruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam. Na pewno trzeba by było inaczej je przygotować. Myślę też, że z gruszkami smak będzie mniej wyrazisty, nawet mdły, gdyż ciasto jest słodkie i kwaskowe jabłka pasują tu jednak najlepiej.

      Usuń

  53. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so
    I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
    Superb blog and superb design and style.

    Feel free to surf to my blog - 오피월드


    OdpowiedzUsuń
  54. Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention. I'll probably be back again to read more, thanks for the advice! 야동

    OdpowiedzUsuń
  55. Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention. I'll probably be back again to read more, thanks for the advice! 야동

    OdpowiedzUsuń
  56. Hello there! Quick question that’s completely off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone.
    I’m trying to find a template or plugin that might
    be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
    Thank you!

    website:카지노

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. When you view the blog on your Phone, scroll to the bottom and it will say: view desktop version.

      Usuń
  57. Hello! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely happy I found kèo nhà cái and I'll be book-marking and checking back frequently!

    OdpowiedzUsuń
  58. Really no matter if someone doesn't be aware of after that its up to other users that they will help, so here it takes place kèo nhà cái.

    OdpowiedzUsuń
  59. It was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity
    야설
    Feel free to visit my blog :
    야설
    ..

    OdpowiedzUsuń
  60. I read good articles and comments here and leave comments with a lot of help. Thank you. I ll grow up and spread good comments. 먹튀보증업체

    OdpowiedzUsuń
  61. I ve been recommended this site by an acquaintance.I hope it helps. 먹튀보증업체

    OdpowiedzUsuń
  62. thank you so much for posting this great and full of informative content good work keep it up 카지노사이트

    OdpowiedzUsuń
  63. This kind of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I ve added you guys to our blogroll. 카지노사이트

    OdpowiedzUsuń
  64. I enjoy it. I come back again. This blog is a really useful blog. 카지노사이트

    OdpowiedzUsuń
  65. It s my great luck to find this place. I ll visit today and tomorrow. Thank you. 메이저안전사이트

    OdpowiedzUsuń
  66. Hello, everyone. I had a great time. Thank you for the good information and messages on the blog. 메이저안전사이트

    OdpowiedzUsuń
  67. 사설토토사이트 overall quite fascinating post. I was searching for this sort of data and delighted in perusing this one.

    OdpowiedzUsuń
  68. Thank you very much for sharing this article. It helped me a lot and made me feel a lot. Please feel free 사설토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  69. 사설토토사이트 much obliged for the data. Instruction is unquestionably a sticky subject

    OdpowiedzUsuń
  70. happy to 안전공원추천 read your blog its very informative and your blog is really good and impressive you made it mice article

    OdpowiedzUsuń
  71. I was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how 안전공원추천

    OdpowiedzUsuń
  72. The site says it updates every twenty-four hours so you can have the most updated access to free samples and other free items 온라인카지노


    OdpowiedzUsuń
  73. There are also articles on these topics on my blog and I hope you visit once and have a deep discussion!casino api

    OdpowiedzUsuń
  74. 메이저토토사이트모음22 grudnia 2021 10:46

    Your ideas inspired me very much. 메이저토토사이트모음 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  75. From one day, I noticed that many people post a lot of articles related to 온라인슬롯. Among them, I think your article is the best among them!!I

    OdpowiedzUsuń
  76. There must have been many difficulties in providing this information.우리카지노 Nevertheless, thank you for providing such high-quality information.

    OdpowiedzUsuń
  77. 메리트카지노29 grudnia 2021 09:20

    What I was thinking about was solved thanks to your writing. I have written on my blog to express my gratitude to you.메리트카지노My site is We would be grateful if you visit us.


    OdpowiedzUsuń
  78. In my opinion, the item you posted is perfect for being selected as the best item of the year. You seem to be a genius to combine 우리카지노 and . Please think of more new items in the future!

    OdpowiedzUsuń
  79. I was impressed by your writing.
    Your writing is impressive. I want to write like you.
    I hope you can read my post
    and let me know what to modify.
    My writing is in I would like you to visit my blog.
    메이저사이트

    OdpowiedzUsuń
  80. If this place continues to be maintained, I will visit here every day. I m getting a lot of help here. 토토사이트

    OdpowiedzUsuń
  81. Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place 먹튀검증

    OdpowiedzUsuń
  82. Nice blog. I will keep visiting this blog very oftenly. Here I have Dolphin Emulators. This helps in enhancing your gaming experience and I sure that you will enjoy it well.To get click on emulator games dolphin (emulator)

    OdpowiedzUsuń
  83. Czy można dać wiecej jabłek?Czy spód tego nie udźwignie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak dużo więcej :) Myślę, że trochę więcej można dać i nic się nie stanie. Spód jest tu podpiekany więc nie powinien się zapaść, ale tak naprawdę trzeba przetestować.

      Usuń
  84. Wygląda naprawdę smacznie. Rewelacyjne i barwne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  85. Ciasto super ,ale ja daję 2,5 kg jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  86. Mam swoje jabłuszka z działki gdzie trzeba wykroić robaczki ale są nie pryskane, upiekę bo bardzo podoba mi się spód i wierzch czyli ciasto bo zawsze piekłam na kruchym ale to sądzę że będzie lepsze, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  87. Ciasto jest mięciutkie i pyszne, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, polecam ten przepis🍎🍎🍎

    OdpowiedzUsuń
  88. Dostalam przepis od Joasi Z Czestochowy , sprobuje , wyglada ciekawie🥮🥮

    OdpowiedzUsuń
  89. 🙂 ciasto wychodzi pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  90. Pyszny i idealny. Dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  91. Czemu biszkopt n wyrósł?o ile dół w miarę to Góra w ogóle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to kwestia piekarnika, może w Twoim piekarniku trzeba ustawić wyższą temperaturę niż jest w przepisie. Powiem szczerze, że mnie w starym piekarniku to ciasto wychodziło dużo lepsze, a w nowym też nie wychodzi do końca tak jak powinno. A może słabo ubite jajka albo niezbyt delikatnie wymieszane z suchymi składnikami? Przyczyn może być wiele.

      Usuń
  92. Jest pyszne tylko taki jabłecznik robie

    OdpowiedzUsuń
  93. Jak się nie umie piec to się nie uda, mnie tam wszystko wychodzi, tylko trzeba według przepisu robić.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates