Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną



Składniki :

- 2 bakłażany
- sól kłodawska 
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pomidory daktylowe
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy -->przepis TU<--
- garść listków świeżej bazylii
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy na pół, posypujmy solą kłodawską i odstawiamy na 30 minut. Warzywa puszczą soki. Płuczemy bakłażan pod bieżącą zimną wodą, następnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się goryczki.

Bakłażan nacinamy jak na poniższym zdjęciu, uważając przy tym by nie uszkodzić skórki.



Posypuję olejem kokosowym, jeśli nie trzymacie w lodówce to należy rozsmarować po około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego na 1 bakłażan.
Bakłażany układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut,

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.

Bakłażany wyciągamy z piekarnika. Gdy trochę przestygną delikatnie wydrążamy je łyżką, uważamy przy tym na skórkę. Miąższ rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki.

Do gorącej kaszy dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, mieszamy. Dodajemy listki bazylii,  pokrojoną w malutką kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek oraz miąższ z bakłażanów. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.

Nakładamy farsz do skórek, na górze układamy plasterki pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut.

Podajemy z ulubioną surówką lub z kapustą kiszoną skropioną olejem tłoczonym na zimno.

Komentarze

Popularne posty