Kawowa panna cotta

Niesamowicie prosty deser, który wyjdzie każdemu. Delikatna, kremowa i rozpływająca się w ustach (dosłownie!:) kawowa śmietanka podana z kandyzowanymi porzeczkami oraz płatkami migdałów, z ulubioną konfiturą lub bez. Polecam, bo ja w tym deserze jestem zakochana od lat!😍 Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje a dodatek kawy to mój nowy hit! Spróbujcie, mówię, pycha:)

Kawowa panna cotta – mój sposób na deser, taki po którym chcesz więcej, dodajesz co chcesz i cieszysz się smakiem z rozmaitymi ulubionymi dodatkami. Szybki, prosty, taki jak lubię! Do espresso, dla każdego, ot tak!  🙂

SKŁADNIKI:

  • szklanka śmietanki 30 %
  • szklanka mleka 2,0 lub 3,2 %
  • 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek zimnej wody
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 70 g cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • olej do wysmarowania filiżanek (wychodzi 5-6 deserków, w zależności jakich foremek użyjecie)

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku podgrzewamy – nie doprowadzamy do wrzenia! śmietankę, mleko oraz oba cukry, mieszamy.

Filiżanki smarujemy lekko olejem, można użyć innych foremek, miseczek, silikonowych kokilek, itp.

W szklance z 6 łyżkami zimnej wody namaczamy 2 łyżeczki żelatyny, odstawiamy na 5 minut na bok.

Napęczniałą żelatynę wkładamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy dobrze do połączenia składników, dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, mieszamy aby nie było grudek. Robię to kuchenną trzepaczką.

Ciepły deser wlewamy do filiżanek, foremek, lub kokilek, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Następnego dnia wkładamy naczynka na chwilę do ciepłej (nie gorącej) wody (uwaga, by nie wlać wody do deseru), wyjmujemy, lekko obrysowujemy nożem deser, odwracamy do góry dnem i lekko pukamy, deser powinien wyskoczyć.

Dekorujemy musem z owoców, świeżymi owocami, konfiturą lub jak ja kandyzowanymi owocami i płatkami migdałów.

 

Jedna odpowiedź do “Kawowa panna cotta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *