Składniki
Składniki na około 20 sztuk
- 3 suche wafle 23x29
Masa mleczna:
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Masa czekoladowa:
- 0.5 kostki miękkiego masła
- 4 łyżki (kopiaste) kremu czekoladowegonp. Nutella
- 1.5 szklanki orzechów laskowych
- 2 łyżki (kopiaste) ciemnego kakao
Polewa czekoladowa:
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/3 kostki masła
Opis dania
W dzisiejszym wpisie serwuję Wam prosty przepis na ciasto Knoppers domowej roboty. Jeśli jesteście wielbicielami popularnych Knoppersów, ten przepis jest zdecydowanie dla Was! Wafle przekładane masą mleczną (z mleka w proszku) i masą czekoladową z dodatkiem orzechów laskowych, których zwieńczeniem jest pyszna polewa czekoladowa. Pychotka!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie masy mlecznej:W niewielkim garnuszku podgrzać mleko z cukrem, mieszać i podgrzewać tak długo, aż cukier dokładne się rozpuści. Mleko z cukrem odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do miski przełożyć miękkie masło, miksować na puszystą masę około 5 minut. Do masła stopniowo dodawać dobrze wystudzone mleko z cukrem - najlepiej łyżką, by masa się nie zwarzyła. Gdy masa zrobi się gładka, dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy czekoladowej:Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Orzechy należy podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż zauważymy, że zaczyna odchodzić z nich skórka. Orzechy obrać ze skóry i posiekać. Do miski przełożyć miękkie masło i podobnie jak w przypadku masy mlecznej, ubić na puszystą masę. Do ubitego masła dodać krem czekoladowy, dokładnie zmiksować. Do masy dodać kakao i miksować jeszcze przez chwilę. Do całości dodać posiekane orzechy laskowe i wymieszać szpatułką lub łyżką. |
3 Gotowe | Na blaszce, talerzu lub desce, ułożyć pierwszy wafel. Wyłożyć masę czekoladową i dokładnie wyrównać. Przykryć drugim waflem, wyłożyć masę mleczną i również wyrównać, przykryć trzecim waflem. Wafle przekładane można dociążyć, np. deską do krojenia - dzięki temu górny wafel się nie odkształci, a całe ciasto knoppers będzie równe. Wafle odstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. |
4 Gotowe | Przygotowanie polewy czekoladowej: |
Komentarze Ukryj komentarze
ile kcal?:)
Nie przeliczam niestety 🙂
A czy zamiast orzechów laskowych można dać włoskie ?
Tak, jak najbardziej 🙂
Twój przepis posłużył mi za inspiracje na tort ala knoppers 🙂 zamiast 2 warstw zrobiłam 4, narożniki obkroilam nożem by uzyskać okrągły kształt. Całość wraz z bokami polałam polewą czekoladową i domowej roboty knoppers ala tort gotowy :p
Bardzo się cieszę 🙂
Ciekawy pomysł miałaś z tym tortem! 😀
Krem czekoladowy sama robiłaś czy można kupić gdzieś?
Kupiłam, chodzi o krem czekoladowy typu Nutella 😉
Jakie proprocje wzieła Pani na 20 porcji
Z tego, co podałam w składnikach udało mi się wykroić 20 kwadratów. 🙂
Wygląda pysznie! Uwielbiam Knoppersy, a jak widzę całą blachę takiego ciacha to aż mi ślinka cieknie! Już wiem co jutro na deser zjem 🙂
Życzę smacznego 🙂