Ciasto Knoppers
czyli wafle przekładane

Ciasto Knoppers czyli wafle przekładane

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 20 sztuk
3 suche wafle 23x29
Masa mleczna:
3/4 kostki miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
1/3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
Masa czekoladowa:
0.5 kostki miękkiego masła
4 łyżki (kopiaste) kremu czekoladowego np. Nutella
1.5 szklanki orzechów laskowych
2 łyżki (kopiaste) ciemnego kakao
Polewa czekoladowa:
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
1/3 tabliczki czekolady mlecznej
1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
1/3 kostki masła

Składniki

  • Składniki na około 20 sztuk

  • Masa mleczna:

  • Masa czekoladowa:

  • Polewa czekoladowa:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie serwuję Wam prosty przepis na ciasto Knoppers domowej roboty. Jeśli jesteście wielbicielami popularnych Knoppersów, ten przepis jest zdecydowanie dla Was! Wafle przekładane masą mleczną (z mleka w proszku) i masą czekoladową z dodatkiem orzechów laskowych, których zwieńczeniem jest pyszna polewa czekoladowa. Pychotka!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie masy mlecznej:

W niewielkim garnuszku podgrzać mleko z cukrem, mieszać i podgrzewać tak długo, aż cukier dokładne się rozpuści. Mleko z cukrem odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do miski przełożyć miękkie masło, miksować na puszystą masę około 5 minut. Do masła stopniowo dodawać dobrze wystudzone mleko z cukrem - najlepiej łyżką, by masa się nie zwarzyła. Gdy masa zrobi się gładka, dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

2
Gotowe

Przygotowanie masy czekoladowej:

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Orzechy należy podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż zauważymy, że zaczyna odchodzić z nich skórka. Orzechy obrać ze skóry i posiekać.

Do miski przełożyć miękkie masło i podobnie jak w przypadku masy mlecznej, ubić na puszystą masę. Do ubitego masła dodać krem czekoladowy, dokładnie zmiksować. Do masy dodać kakao i miksować jeszcze przez chwilę. Do całości dodać posiekane orzechy laskowe i wymieszać szpatułką lub łyżką.

3
Gotowe

Na blaszce, talerzu lub desce, ułożyć pierwszy wafel. Wyłożyć masę czekoladową i dokładnie wyrównać. Przykryć drugim waflem, wyłożyć masę mleczną i również wyrównać, przykryć trzecim waflem. Wafle przekładane można dociążyć, np. deską do krojenia - dzięki temu górny wafel się nie odkształci, a całe ciasto knoppers będzie równe. Wafle odstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

4
Gotowe

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Do metalowej miseczki przełożyć czekoladę, masło i śmietankę. Całość podgrzewać w kąpieli wodnej, aż czekolada i masło dokładnie się rozpuszczą. Masę wymieszać i wylać na wafle przekładane.

Ciasto pokroić na kwadraty pożądanej wielkości. Mi wyszło około 20 porcji.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sernik dyniowy bez pieczenia
poprzedni
Sernik dyniowy na spodzie z ciastek HIT
Ciasto Milky Way bez pieczenia
następny
Ciasto Milky Way bez pieczenia

Komentarze Ukryj komentarze

Twój przepis posłużył mi za inspiracje na tort ala knoppers 🙂 zamiast 2 warstw zrobiłam 4, narożniki obkroilam nożem by uzyskać okrągły kształt. Całość wraz z bokami polałam polewą czekoladową i domowej roboty knoppers ala tort gotowy :p

Wygląda pysznie! Uwielbiam Knoppersy, a jak widzę całą blachę takiego ciacha to aż mi ślinka cieknie! Już wiem co jutro na deser zjem 🙂

Skomentuj