czwartek, 14 czerwca 2018

Drożdżówki z serem i marmoladą




 Drożdżówki z serem i marmoladą
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 50 dag mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • mleko
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • sól
  • 1 małe opakowanie drożdży sypkich
  • ser biały, dżem

Mąkę połączyć z masą maślaną i zaczynem z drożdży. Dodać ubitą śmietanę 30%. Zagnieść z tego ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.  Resztę masła (lub margaryny) utrzeć z cukrem wanilinowym, żółtkiem i zmielonym serem białym. Ciasto rozwałkować. Pokroić w kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć trochę masy serowej. Uformować bułeczki i położyć na brytfannie. Dnem kieliszka wycisnąć w środku otwór, do którego włożyć trochę dżemu.
Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz