Domowy peeling kawowy

Domowy peeling kawowy 

  proste przepisy na kawowe kosmetyki


Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta w kawie kofeina skutecznie zapobiega odkładaniu się tłuszczu i usuwa nadmiar wody z komórek, powodując, że skóra staje się bardziej napięta, gładka i dobrze nawilżona. Dzięki swoim aromaterapeutycznym właściwościom domowy peeling kawowy działa także kojąco na organizm, łagodząc objawy nadmiernego stresu.
Kofeina posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, natomiast obecny w kawie kwas chlorogenowy opóźnia rozkład innego z antyoksydantów -  witaminy C. Ponadto pozostałe po zaparzeniu kawy fusy skutecznie usuwają martwe komórki.
To tylko kilka powodów, aby ich nie wyrzucać.

Domowe peelingi kawowe w większości przypadków składają się z kilku ogólnodostępnych  składników, które możemy kupić w każdym sklepie spożywczym bez nadmiernego obciążania domowego budżetu.

Dla uzyskania jak najlepszych efektów warto użyć kawy Robusta, która ma wyższą zawartość kofeiny niż Arabica.
Peelingi przechowywane w lodówce wyjmujemy z niej na minimum godzinę przed użyciem. Dodatkowo można je lekko podgrzać umieszczając pojemnik w naczyniu z gorącą wodą. 

Więcej przepisów na kosmetyki z kawy w artykule Kawa dla zdrowia i urody

Domowy peeling kawowy

Podstawowy przepis na domowy peeling kawowy do ciała

  • pół szklanki fusów z kawy
  • 3 łyżki stołowe drobnego brązowego cukru
  • 3 łyżki stołowe oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, lekko ciepłym ciepłym peelingiem masować ciało, a następnie dokładnie spłukać niezbyt gorącą wodą. Niewykorzystany peeling można przechowywać w lodówce nie dłużej niż siedem dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed użyciem lekko ogrzać.

Przepis na rozgrzewający domowy peeling kawowy

  • 5-6 łyżek stołowych fusów z kawy 
  • 1 łyżka stołowa zmielonego cynamonu 
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 
Olej kokosowy lekko podgrzać, aby zmienił konsystencję na płynną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na jednolitą pastę. Masować ciało okrężnymi ruchami, a następnie dokładnie spłukać niezbyt gorącą wodą.

Przepis na ekskluzywny domowy peeling kawowy do ciała

  • 4-5 łyżek stołowych fusów z kawy
  • 2 łyżki stołowe drobnego brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 2 łyżki stołowe oleju migdałowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub soli himalajskiej
  • 5-6 kropli olejku z organiczną witaminą E
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, lekko ciepłym peelingiem masować ciało, po czym opłukać niezbyt gorącą wodą.

Domowy peeling kawowy do dłoni i stóp

  • 5 łyżek stołowych gruboziarnistego brązowego cukru
  • 5 łyżek stołowych mielonej kawy
  • 1 łyżka stołowa świeżo zaparzonego espresso
  • 6 łyżek stołowych oleju migdałowego lub masła shea
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.  Masować dłonie i stopy, a następnie dokładnie spłukać.

Odświeżający peeling kawowy do ciała

  • 3-4 łyżki stołowe fusów z kawy
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukry
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • 5-6 kropli olejku miętowego przeznaczonego do stosowania w kosmetyce
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jednolitą pastę  Masować ciało okrężnymi ruchami, a następnie dokładnie spłukać niezbyt gorącą wodą.

Domowy peeling kawowy

Domowy peeling kawowy

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: