Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej)

bialy-kalafior-z-przyprawami-widok-z-gory

Kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw.  Lubię go za jego uniwersalność, można go podawać w wielu formach i przyrządzić z niego mnóstwo dań. Jest pyszny i zdrowy na surowo, jako dodatek do sałatek, lub sam do pochrupania. Zrobimy z niego pyszną zupę warzywną, lub gęstą zupę krem. Możemy go zrobić na parze, ugotować lub upiec. Dzięki jego uniwersalności często go jedliśmy podczas postu dr Dąbrowskiej. Dziś zapraszam po bardzo prosty przepis, to pieczony kalafior z kuminem. Pieczony kalafior ma doskonały smak, wystarczy do niego dodać tylko nieco przypraw i jest pysznie!
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.
Tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas dietya także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowejw którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis.

Kulinarne inspiracje






Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 1 spory kalafior
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól himalajska
  • pieprz


Wykonanie:
Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. W misce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy kalafiora, mieszamy, tak, aby kalafior był cały obtoczony przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,  kalafiora przekładamy  do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 30 minut.

Komentarze