Sernik na serkach homogenizowanych (bez pieczenia)

Sernik na serkach homogenizowanych (bez pieczenia). Prosty, szybki, kremowy sernik idealny na każdą okazję. U nas takie ciasta znikają w mgnieniu oka. Ten sernik uwielbiają i dorośli i mali domownicy. Sama nie umiem nigdy skończyć na jednym kawałku 😉 Idealny deser o każdej porze roku. A do tego tak prosty w przygotowaniu 🙂 Dziś w wersji z wiosennymi galaretkami. Za oknem niestety wciąż typowo jesienna pogoda,dlatego warto wprowadzić trochę koloru do swoich dni 😉 Ale oczywiście wybór smaku i koloru galaretki zostawiam już Wam. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście sernika na serkach homogenizowanych (bez pieczenia), to koniecznie spróbujcie. Polecam.

Składniki: (na tortownicę 24 cm lub mniejszą)

  • 700 g serków homogenizowanych / u mnie część waniliowych (typu „Danio”), a pozostałe naturalne
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany 30-36% / schłodzonej
  • 2 łyżki żelatyny
  • galaretka – u mnie 1 pomarańczowa i 1 owoce leśne Cykoria

Na spód:

  • 1 opakowanie herbatników fit&free o smaku cytrynowym Cukry Nyskie

Przygotowanie:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy obok siebie herbatniki.

Do garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimną wodą (niewielka ilość, tylko do jej pokrycia, ciut powyżej jej poziom), a następnie odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie stawiamy nasz garnuszek na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! Nie wolno doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na chwilę na czas przygotowania reszty składników.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (krótko miksujemy). Następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane, cały czas miksując.

Na koniec dodajemy żelatynę. Uwaga! Najpierw należy ją rozrobić z około 2 łyżkami masy serowej. Jak? Do żelatyny dodajemy łyżkę masy, mieszamy dokładnie i energicznie i znów łyżka masy, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i szybko miksujemy do połączenia składników. I dopiero teraz dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników. Masa powinna być gładka.

Masę wylewamy delikatnie na nasze herbatniki, wyrównujemy aby nie było dziur (bo nasza galaretka spłynie). Całość wkładamy do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy galaretki – ja rozpuszczam najpierw jedną, a dopiero później drugą. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody (mniej o 50 niż w przepisie na opakowaniu). Wystudzoną już lekko tężejącą galaretkę (To ważne! galaretka powinna zacząć tężeć) ostrożnie wykładamy na wierzch sernika (najlepiej łyżką). Wkładamy do lodówki, przygotowujemy w tym czasie drugą galaretkę i postępujemy z nią tak samo.

Sernik zostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz