Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo, jest wyjątkowo delikatny i kremowy. Polecam go przygotować w okresie jesiennym i nie tylko. Osobiście za nim przepadam bo jest przepyszny.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 200 ml śmietany 30 %
- 3 jajka
- 3 łyżki musu z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe, bez cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 300 g ciasteczek oreo
- 100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji
- tortownica 24 cm
PRZYGOTOWANIE :
- Ciastka drobno mielimy, dodajemy rozpuszczone masło i chwilkę miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając do dna.
- Do misy robota wlewamy jajka, dodajemy cukry, chwilkę ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mus z dyni i ser. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy budynie, miksujemy.
- Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio nie wyrósł. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą, sernik będzie bardziej wilgotny.
- Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne ciasto. Sernik dekorujemy bezami, odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
wiele rzeczy z dyni już u mnie było, ostatnio nawet popełniłam kopytka dyniowe ale sernik ciągle czeka w kolejce, a Twój wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń