poniedziałek, 29 października 2018

BRZOSKWINIOWY RAJ

    Brakuje mi ciągle czasu a mam parę zaległych przepisów. Dziś pyszne ale łatwe ciasto,które możecie zrobić na zbliżające się wolne dni.
   


Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka) 

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru 
  • 10 dag orzechów mielonych 
  • 10 dag orzechów posiekanych 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w temp 180 st.C. 

Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • kostka masła
  • sok z cytryny
W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę,cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części.

Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia. 

Ponadto:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
  • herbatniki 
Przełożenie ciasta : 

Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka 


4 komentarze:

  1. Budyń na 0.5 l mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 szklanki mleka to trochę więcej niż 1/2 litra. Jeden budyń i 3 łyżki mąki- proszę czytać dokładnie przepis

      Usuń
  2. Przeczytałam dokładnie. Budyń w torebce jest na 0,5 l lub 0,75 l mleka. Dlatego pytam bo różnie w przepisach bywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok,rozu rozumiem 😀 gdybym jednak użyła budyniu na 0,75 l mleka to bym to zaznaczyła. Staram się pisać dokładnie przepisy

      Usuń