niedziela, 28 października 2018

Bułki jak kajzerki


Gdy zabraknie w domu pieczywa lub nabierzecie ochoty na świeże ciepłe bułeczki, to polecam Wam ten przepis

Składniki:

3 szklanki (poj.250ml) mąki pszennej u mnie tortowa
20g świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki roztopionego, nie gorącego masła
 1 jajko

Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w ciepłym ale nie gorącym mleku.  Z podanych składników porządnie zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.

Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, lekko oprószyć mąką.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia jabłek ( może nieco za mocno przyciskając i średnio przypominają kajzerkę ale zapewniam, że smak jest super). Uformowane już bułeczki znów odstawić na 40 minut do ponownego napuszenia. Piec około 15 minut w 200 stopniach. Bułeczki są chrupiące miąższ miękki fajnie zwarty.






3 komentarze:

  1. Hi mates, how is the whole thing, and what you desire to say regarding this post,
    in my view its genuinely amazing for me.

    OdpowiedzUsuń
  2. We absolutely love your blog and find the majority of your
    post's to be just what I'm looking for. Would you offer guest writers to write
    content available for you? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on some of the subjects
    you write with regards to here. Again, awesome web site!

    OdpowiedzUsuń