Printfriendly

Kebab z kurczaka z granatem




Od jakiegoś czasu na blogu nie pojawił się przepis z mięsem w roli głównej, dlatego też dziś postanowiłam zaproponować Wam pysznego kurczaka, którego możecie "zapakować" w tortillę i zabrać jako lunch do pracy, lub podać z ryżem jako tradycyjny obiad. Kebab z kurczaka z granatem to kolejne pyszne danie kuchni arabskiej. Marynata do kurczaka sprawia, że jest on aromatyczny, lekko pikantny, delikatnie kwaskowy, jednym słowem - pyszny. Nieodzownym dodatkiem do tego dania jest sałatka z cebuli i granatu, która świetnie komponuje się z kurczakiem. Polecam!



Kebab z kurczaka z granatem


Składniki: 



  • 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki do podania (opcjonalnie)
  • tortilla lub ryż do podania


Sałatka z granatem

  • pół granatu
  • 2 małe czerwone cebule
  • 0,5 łyżeczki sumaku



Jak zrobić kebab z kurczaka z granatem?



Oliwę czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawy - paprykę ostrą i słodką, sumak, cynamon i kmin rzymski włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać umytego, oczyszczonego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać, tak aby kurczak pokrył się przyprawami. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Kurczaka wyłożyć na kratkę umieszczoną na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. 
Kurczaka podawać zawiniętego w tortillę posmarowaną jogurtem greckim i przybraną sałatką z granatem.


Jak zrobić sałatkę z granatem?



Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki, przełożyć do miski. Dodać ziarenka granatu i sumak. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że jogurt grecki można wykorzystać jako sos do tortilli! Wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze mozna ;) Mozna go takze jeszcze dodatkowo doprawic ulubionymi przyprawami, jednak w tym przypadku kurczak jest tak dobrze doprawiony, ze jogurt lagodzi ten smak.

      Usuń
  2. Kebabik przynajmniej raz na 2 tygodnie musi być na talerzu :) Choć z granatem jeszcze nie próbowałem. Ciekawy jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyprobowac te wersje :) Kurczak jest bardzo aromatyczny, a granat kwaskowy i odswiezajacy :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger